Linkovi

Uloga međunarodnih snaga u Afganistanu


NATO djeluje u Afganistanu od 2003. godine. Ovaj savez ima preko 60 tisuća vojnika u okviru kontingenta Ujedinjenih naroda koji se naziva Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti ili ISAF. Analitičari kažu da NATO ima tri cilja u Afganistanu. Prvi je da pruža pomoć afganistanskoj vladi u njenim nastojanjima da obnovi i stabilizira zemlju. Drugi je da obučava afganistansku vojsku i policiju. A treći je da hvata i eliminira pobunjenike na jugu Afganistana - uporištu talibana koje je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama svrgnula s vlasti 2001. godine. Sjedinjene Države imaju najviše vojnika u ISAF-u – oko 30 tisuća. Dodatnih 32 tisuće vojnika i marinaca djeluju u okviru zasebne američke operacije koja se naziva 'Ustrajati na slobodi'.

Tomas Valasek, stručnjak za NATO i Afganistan pri Centru za europsku reformu u Londonu, kaže: "Operacija ustrajati na slobodi i misija NATO saveza postepeno idu prema istom cilju. Međutim, osnovna razlika – ukoliko se ona može definirati - jest da je Operacija ustrajati na slobodi koncentrirana na hvatanje Osame bin Ladena i najaktivnijih čelnik al-Qaide i talibana u Afganistanu, dok su snage NATO saveza mirotvorci čiji je posao da pomognu afganistanskoj vladi da uspostavi kontrolu nad svojom zemljom. Naravno, te dvije misije se isprepliću jednostavno zato jer se posao održavanja mira koji obavlja NATO savez pokazao težim negoli se to ispočetka mislilo. I mirotvorci su se u stvarnosti pretvorili u borbene postrojbe."

Srpanj je bio najteži mjesec za američke i NATO snage po broju žrtava u Afganistanu – 76 koalicijskih vojnika je ubijeno, od toga 45 Amerikanaca. Kažu da su glavne borbe još uvijek koncentrirane na jugu, međutim, talibani su proširili svoje polje djelovanja prema istoku i relativno mirnom sjeveru. Sean Kay sa Sveučilišta Wesleyan u Ohiu kaže da su posljednjih nekoliko godina talibani promijenili taktiku: "Talibani su usvojili taktiku iz Iraka – samoubilački bombaški napadi kojih nikad prije nije bilo u Afganistanu počeli su se događati sve češće. Vrlo ozbiljna prijetnja su i improvizirane eksplozivne naprave."

Michael Williams s Londonskog sveučilišta kaže da talibani djeluju po klasičnom gerilskom načelu - "udari i pobjegni': "Talibani sigurno misle kako u ovom trenutku imaju prednost – teško je reći je li to točno. Ne kontroliraju, u stvari, mnogo teritorija. Ono što čine jest zastrašivanje i uznemiravanje. Tako da snage NATO-a moraju zauzeti neki teritorij, očistiti ga i zadržati pod kontrolom. Talibani jednostavno upadaju u ta područja i stvoraju kaos, što je za njih vrlo jednostavno, ali je za saveznike velik problem."

Kao dodatak tome – kaže Charles Kupchan iz Vijeća za vanjsku politiku – borba protiv pobunjenika je uvijek bila teška jer oni izbjegavaju borbu sa regularnim snagama: "U slučaju Afganistana, oni mogu nestati preko granice u Pakistanu. I iako Sjedinjene Države provode napade na pakistanskom teritoriju pomoću bespilotnih letjelica, nemaju dozvolu da pošalju svoje snage na pakistanski teritorij. U tom smislu, talibani imaju svojevrsno sigurno utočište – mogu ući u Afganistan, učiniti štetu i potom se ponovno povući preko granice u Pakistan."

Stručnjaci kažu da je u pitanju kredibilitet NATO saveza. Naši sugovornici dodaju da Afganistan može zaživjeti samo ako međunarodna zajednica osigura nužnu ekonomsku, financijsku i pomoć za obnovu. Oni smatraju da NATO savez sam ne može stabilizirati situaciju u Afganistanu.


XS
SM
MD
LG