Linkovi

Teret borbi u Afganistanu nosi samo nekoliko država


Međunarodne snage pod zastavom NATO saveza bore se protiv talibanskih pobunjenika u Afganistanu. Međutim, analitičar Andre de Nesnera javlja iz Washingtona da su zapovjednici NATO-a na terenu sputani ograničenjima koja su na svoje postrojbe postavile neke vlade europskih zemalja.

NATO savez ima preko 60 tisuća vojnika u okviru kontingenta Ujedinjenih naroda koji se naziva Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti - ili ISAF. Ove postrojbe nalaze se u većem dijelu zemlje. A jedna od njihovih najtežih misija jest da hvataju i eliminiraju pobunjenike na jugu Afganistana - uporištu talibana koje je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama svrgnula s vlasti 2001. godine.

Analitičari kažu da je NATO sputan u borbi protiv talibana tzv. "nacionalnim odredbama" – ograničenjima koja su postavile razne zemlje članice NATO saveza glede toga što njihove postrojbe mogu činiti a što ne. Tomas Valasek iz Centra za europsku reformu sa sjedištem u Londonu, opisuje neka od tih ograničenja: "Ono što se događa jest sljedeće: kad god se pokaže potreba da vojnici sudjeluju u nekoj konkretnoj operaciji, različiti kontingenti dolaze zapovjednicima NATO-a i kažu 'voljeli bismo sudjelovati, međutim, prema nacionalnim odredbama naše zemlje nije nam dopušteno djelovati u tom konkretnom području, ili ne smijemo provoditi operacije na takvoj udaljenosti od naše baze, ili jednostavno, ne smijemo provoditi operacije noću'".

Tomas Valasek dodaje da su zapovjednici NATO saveza na terenu shvatili da je teško uobličiti neku izvedivu strategiju: "Da ste vojni zapovjednik i da pokušavate sastaviti neku borbenu silu od onog što je već mješavina nacionalnih vojski, i ustanovite da svaka od njih djeluje prema drugom nizu pravila – neka od njih su vrlo limitirana – to je izuzetno teški način da se vodi rat. Te 'nacionalne odredbe' predstavljaju ogromnu frustraciju za zapovjednike NATO-a."

Veći dio borbi u Afganistanu odvija se na jugu zemlje. Međutim, talibani su proširili svoje polje djelovanja prema istoku i relativno mirnom sjeveru. Robert Hunter, bivši američki veleposlanik pri NATO savezu, kaže da postojanje "nacionalnih odredbi" znači to da tek nekoliko zemalja nosi teret teških borbi na svojim leđima: "Sjedinjene Države, Britanija, Nizozemska i Kanada, koja je imale više žrtava u Afganistanu negoli u bilo kojem drugom ratu od korejskoga prije 50-60 godina. Estonci, Francuzi čine nešto više, Poljaci tek nešto. Ali većina ostalih saveznika nije angažirana, u stvarnosti, u najopasnijim dijelovima zemlje."

Sjedinjene Države imaju najviše vojnika u ISAF-u – oko 30 tisuća, zajedno s marincima. Tijekom nedavnog govora veteranima stranih ratova predsjednik Barack Obama je rekao kako talibanska pobuna neće biti poražena preko noći: "To neće biti brzo ni lako. Ali ne smijemo nikad zaboraviti. Ovo nije rat po našem izboru. Ovo je rat iz nužnosti. Oni koji su napali Ameriku 11. rujna, planiraju to učiniti ponovno. Ako ih se ne zaustavi, talibanska pobuna će značiti još veće utočište odakle će al-Qaida kovati zavjere da ubije još više Amerikanaca. Dakle, to nije samo rat vrijedan borbe. To je temeljeno za obranu našeg naroda."

Mnogi analitičari kažu da je temeljena razlika između Washingtona i mnogih europskih zemalja sljedeće: dok Sjedinjene Države vjeruju da je Afganistan pitanje nacionalne sigurnosti, europska javnost u to ne vjeruje. Charels Kupchan iz Vijeća za vanjsku politiku u Washingtonu kaže: "Primjerice, u Njemačkoj ne vjeruju da njemačke snage u Afganistanu štite i njemački teritorij od potencijalnog napada al-Qaide. I kao rezultat toga njemačkoj je vladi teško objasniti javnosti ne samo zašto bi trebalo poslati dodatni broj vojnika, već zašto postojeće trebaju ostati tamo i izlagati se riziku da im se nanese fizička šteta. Mnogo toga proizlazi iz toga što Europljani jednostavno nisu učinili dovoljno da javnosti objasne bit rata u Afganistanu."

Stručnjaci kažu da Sjedinjene Države moraju uvjeriti Europljane da učine više u Afganistanu, ako žele uspjeh NATO saveza. Dodaju da ako Europljani žele da NATO ostane snažan – kako kažu da žele – tad će trebati učiniti neke nepopularne stvari, kao što je slanje postrojbi u opasna područja Afganistana.

XS
SM
MD
LG