Linkovi

Javna rasprava o reformi američkog zdravstva prolazi uz dosta nervoze, vike i glasina


Čim se predsjednik Obama vrati iz Meksika održat će sastanak s građanima u New Hampshireu na temu reforme zdravstva.

Na takvim sastancima zakonodavca i građana, održanima prošlog vikenda, bili je dosta napetosti i vike. Demokratski senator Tom Harkin iz Iowe bio je primoran pozvati na civilizirani dijalog bez vike, upadica i tirada.

Ima građana koji su ogorčeni s onim što vjeruju da donosi vladin prijedlog reforme. To je posebno slučaj s pristašama Republikanske stranke koji često tvrde da će reforma ograničiti opcije pacijenata, da će biti osigurani i ilegalni imigranti a da će se ljudi starije dobi 'podučavati o eutanaziji'.

Bijela kuća uzvraća kako navedene tvrdnje nisu točne, a s tim se slažu i neovisni promatrači. No rastuća ljutnja i zbunjenost oko zakonskog prijedloga koji se proteže na tisuću stranica stavila je Bijelu kuću i demokrate, poput senatora Richarda Durbina, u poziciju da se moraju braniti. "Čuo sam sugestije da će se ovim zakonom financirati pobačaji što nije točno u bilo kojoj verziji zakona. Netočno je i daće biti osigurani ilegalni useljenici" - rekao je demokratski senator iz Illinoisa Durbin.

Stručnjaci tvrde da je teško debatirati o reformi zdravstva ukoliko se ne zna što reforma točno donosi. To znači da javnost treba om njoj čuti više. Jedino tako će - slažu se analitičari - Bijela kuća ostvariti svoj cilj, izglasavanje reforme zdravstva do kraja godine.


XS
SM
MD
LG