Linkovi

Predsjednik Obama uzvraća kritičarima njegove reforme zdravstvenog sustava


Predsjednik Barack Obama uzvrća kritičarima njegove reforme zdravstvenog sustava optužujući neke od njih da tu reformu "lažno tumače i predstavljaju" kako bi preplašili Amerikance. Ovo je američki predsjednik izjavio u saveznoj državi New Hampshire, na prvom od tri javna panela o reformi američkog zdravstva koji će se održati ovaj tjedan.Predsjednik Obama je izjavio da se "vladini birokrati" ne bi smjeli miješati u donošenje odluka o zdravstvenoj zaštiti, ali da se u to ne bi smjeli miješati ni "birokrati osiguravajućih kompanija". "Najprije da odbacim čudne glasine da će reforma poticati na eutanaziju, smanjiti sredstva za postojeći državni program zdravstvene skrbi Medicaid i da će vlada preuzeti sustav zdravstvene skrbi. To jednostavno nije točno" - rekao je predsjednik Obama. Bijela kuća odlučila se na organiziranje ovakvih susreta s građanima kako bi kontrirala sve jačim kritikama vladinog plana reforme zdravstvenog osiguranja.Cilj je – kažu u Bijeloj kući – uvjeriti građane da je predložena reforma u njihovom interesu.

Tema predsjednikovog sastanka s građanima u mjestu Portsmouth u New Hampshireu bili su problemi ljudi kojima su tvrtke koje pružaju zdravstveno osiguranje odbile izvjesne liječničke usluge – zbog već postojećeg zdravstvenog problema. Slične panele s građanima posljednjih desetak dana drže gotovo svi članovi Kongresa, koji su na ljetnom dopustu.Na njima je često dolazilo do glasnih ispada kritičara reforme, često pristaša Republikanske stranke, koji tvrde da je vladin prijedlog reforme preskup te da će sniziti kvalitetu medicinskih usluga.Demokratska stranka tvrdi da nadvikivanje kritičnih građana s političarima nije spontano već organizirano opstruiranje kampanje kojoj je cilj objasniti ciljeve reforme i način na koji će ona poboljšati kvalitetu života svih građana.

Čelnici demokratske većine u Kongresu, Nancy Pelosi i Harry Reid, su u nedavnom komentaru objavljenom u najtiražnijem američkom dnevnom listu USA Today pojavu glasnih prosvjeda na javnim panelima o zdravstvu nazvali "protu-američkim fenomenom".Predsjednik Obama odlučio ih je ipak okarakterizirati kao žustru raspravu.

Predsjednik Barack Obama danas održava prvi u nizu sastanaka s građanima na kojima će govoriti o reformi sustava zdravstvene skrbi no pitanje je li spreman za ovakvu atmosferu.

******

Vruće političko pitanje – reforma sustava zdravstvene skrbi – pratilo je američkog predsjednika Baracka Obamu na summitu čelnika Sjeverne Amerike u Meksiku. Upitan hoće li predložene promjene voditi ka kanadskom modelu zdravstvene skrbi koji karakterizira dugo čekanje na tretman predsjednik je odgovorio: "Ne mislim da se Kanađana treba bojati, ali čini mi se da protivnici reforme vjeruju kako se od njih može učiniti dobar vukodlak."

Slučaj jedne Kanađanke, koja se od tumora mozga došla liječiti u Sjedinjene Države, osvanuo je u televizijskoj poruci protiv predsjednikovog plana reforme. Kanadski premijer Stephen Harper, rekao je da su za čekanje na tretman u medicinskim ustanovama u njegovoj zemlji odgovorne pokrajinske vlade. "Ukoliko ste spremni potrošiti neograničenu svotu novca možete učiniti gotovo sve u zdravstvenoj skrbi građana. No bez obzira kakav vaš sustav zdravstvene skrbi bio, ne možete imati neograničena financijska sredstva" - kazao je kanadski premijer.

XS
SM
MD
LG