Linkovi

Američke ultra-desničarske milicije ponovno aktivne


Jedna američka organizacija koja prati aktivnost ekstremnih grupa motiviranih mržnjom upozorava na rastuću brojnost desničarskih milicija u Sjedinjenim Državama. Ne-profitni Centar Southern Poverty Law navodi da su se ove milicije - kojima je zajedničko da se protive politici američkih saveznih vlasti – vratile na političku scenu, nakon gotovo desetogodišnje stanke u aktivnosti.

Razlozi za rast aktivnosti ovih desničarskih grupa su ekonomska kriza, liberalna administracija kojoj je na čelu predsjednik afro-američkog podrijetla te promjene u demografskoj slici Amerike, u kojoj sve brojnije postaju razne manjine.

U izvješću se navode nalazi policije prema kojima je otkriveno postojanje oko 50 novih para-vojnih skupina, od kojih je jedna sastavljena isključivo od bivših vojnika i policajaca. Policija procjenjuje da je pitanje vremena kada će se dogoditi i neki nasilni incident u kojem će sudjelovati pripadnici ovih skupina.

Za prošlog desetljeća, desničarske su milicije izvele ili planirale niz oružanih napada, od kojih je najpoznatiji bombaški napad na zgradu savezne uprave u Oklahoma Cityju, kada je poginulo 168 osoba.

Analitičari kažu da je danas tim grupama lako okupiti pristaše, koristeći se Internetom i video-opremom. Pomažu im neizravno i brojne kontakt-emisije na kablovskoj televiziji i na radiju putem kojih se šire razne teorije zavjere i potiče nasilni otpor u odnosu na saveznu vlast u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG