Linkovi

Neočekivano smanjenje stope neuposlenosti nagovještava kraj recesije


Nakon jučerašnjeg objavljivanja statističkih podataka koji pokazuju da se stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama neznatno smanjila, predsjednik Barack Obama je izjavio da se najgora recesija u posljednjih sedamdeset godina 'možda primiče kraju'.

Prema Ministarstvu rada, stopa neuposlenosti je u srpnju iznosila 9.4 posto, što je neznatan pad u odnosu na lipanj kada je bila 9.5 posto. Riječ je o prvom padu ove stope od travnja prošle godine.

U srpnju su SAD 'izgubile' 247 tisuća radnih mjesta. Taj broj pokazuje da se ovaj trend usporava – jer je u siječnju, kada je predsjednik Obama došao u Bijelu kuću, američka ekonomija ukinula znatno više radnih mjesta – više od 700 tisuća.

U ovom trenutku, neuposleno je oko 14.5 milijuna Amerikanaca.

Predsjednik Obama je ove statističke podatke prokomentirao riječima da se američko gospodarstvo kreće u pravom smjeru, no upozorio je i da je preostalo još mnogo posla kako bi se ekonomska situacija stabilizirala te započeo rast.

Predsjednik Obama je pad stope neuposlenosti pripisao ekonomskoj politici svoje vlade, konkretno, paketu ekonomskih poticaja kojem je cilj državnim novcem – od oko 787 milijardi dolara – pokrenuti posustali privatni sektor i velike infrastrukturne projekte.

Ulagačima su se očito svidjeli podaci iz Ministarstva rada – sva tri industrijska indeksa zabilježila su jučer rast od više od jedan posto.

XS
SM
MD
LG