Linkovi

Radna mjesta za mlade Amerikance - dio vladinog paketa ekonomskih poticaja


Program američke vlade za poticaj ekonomije od preko 785 milijardi dolara uključuje i potrošnju na obrazovanje, infrastrukturu, ekologiju, i druge društvene segmente. Predsjednik Obama tvrdi da će državni ekonomski poticaji sačuvati ili otvoriti milijune radnih mjesta. Malim dijelom ovog novca financirat će se poslovi za tinejdžere iz siromašnih obitelji i mlade ljude diljem zemlje.

Carolyn Weaver izvještava da jedan takav program u predgrađima New Jerseya omogućava mladima da se po prvi puta okušaju u svijetu zaposlenih.

U centru za razvoj karijere u mjestu Hackensack u saveznoj državi New Jersey savjetnici za zapošljavanje pokušavaju naći sezonske ljetne poslove za 400 mladih ljudi. Da bi dobili posao, moraju potjecati iz obitelji s niskim primanjima, i posjedovati najmanje još jednu prepreku za pronalaženje posla, poput prijevremenog napuštanja školovanja, ili nekog zakonskog prekršaja.

Šesnaestogodišnji Nadhir Gonzalez, koji je napustio školu prošle godine, posljednji je od primljenih. Kao i svi ostali u ovom programu, on će zarađivati minimalnu plaću od 7,25 dolara na sat, 20 sati tjedno tijekom kolovoza: "Želio sam naći posao jer ne želim upasti u neprilike, želim se kloniti ulice i sačuvati glavu. Želim ostati na pravom putu kako bih mogao uspjeti u životu."

Salvatore Mastroeni, inače bivši ravnatelj škole, sada je direktor centra za razvoj karijere “One Stop” koji pruža obuku i poslovno savjetovanje zaposlenima svih dobnih skupina, kao i onima u potrazi za poslom. "Nakon što završite ovaj program, za vas će postojati i daljnje opcije. Nadamo se da ćemo vam u rujnu ili listopadu moći ponuditi program za pripremu maturskog ispita, a onda vas povezati s koledžima i programom za odabir karijere" - kaže gospodin Mastroeni.

On kaže da često radi i u obližnjem mjestu Englewood, gdje je neke mlade ljude uposlio u gradskom uredu za sport i rekreaciju te drugim lokalnim vladinim ustanovama – uredu gradonačelnika, školama, i svakom javnom organu gdje mladež može usvojiti široki raspon radnih vještina i navika.

Osamnaestogodišnji Damar Palmer jedan je od 320 do sada već uposlenih mladih ljudi. On radi na održavanju zgrada i zelenih površina u lokalnom parku. "Uživam u tome. To su stvari koje volim raditi. Da nije ovog posla, ne bih radio. A tako ne bih ni pridonosio svojoj lokalnoj zajednici" - kaže Damar Palmer.

Dvadesetogodišnja Desirae Somerville radi u školskom uredu, a pomaže i u rekreacijskom centru. "U školi radim zajedno s još nekima koji su dobili isti posao. Uređujemo učionice, krečimo, i popisujemo inventar. Da nisam dobila ovaj posao, sad bih vjerojatno bila doma i spavala, a možda bih i tražila neki drugi posao."

Međutim, svrha ovog programa nije samo pomoć mladima iz kućanstava niskih primanja da postanu dio svijeta uposlenika, kaže Salvatore Mastroeni, već i poticanje ekonomske aktivnosti kroz potrošnju ovih mladih djelatnika: da pomognu svojim roditeljima da im kupe tenisice ili odjeću, da na neki način potaknu ekonomiju, kaže on. Sveobuhvatnije gledano, američki se zakonodavci nadaju da će i drugi Amerikanci koji će se zaposliti zahvaljujući paketu ekonomskih mjera učiniti isto, odnosno da će njihova potrošnja oživjeti domaće gospodarstvo. No, za mlade pred kojima su izazovi pronalaženja posla čak i u snažnoj ekonomiji, kaže Mastroeni, samopouzdanje i znanje koje će steći putem ovakvih ljetnih poslova vjerojatno će se, dugoročno gledano, pokazati dragocjenijima nego financijski aspekt njihova posla.

XS
SM
MD
LG