Linkovi

Američka zdravstvena reforma mogla bi biti izglasana ove jeseni


Lokalni list iz Teksasa Martinez News-Gazette piše da je plan predsjednika Baracka Obame o reforme američkog zdravstvenog sustava na dobrom putu da - ove jeseni - bude izglasan u Kongresu Sjedinjenih Država.

List javlja da ured demokratskog kongresmena Georgea Millera – koji u Zastupničkom domu predstavlja ovaj dio Teksasa – svakodnevno prima stotine telefonskih poziva od glasača, koji žele izraziti svoje mišljenje o reformi zdravstva. Iz kongresmenova ureda odgovaraju da je Obamin prijedlog reforme već prošao u tri važna odbora Zastupničkog doma, te da bi puni sazivi dva doma Kongresa mogli glasati o predsjednikovom planu ili u rujnu ili u listopadu.

Međutim, očito je da je reforma zdravstva podijelila i samu Demokratsku stranku. Njezino liberalno krilo traži da reforma rezultira zdravstvenim osiguranjem za sve građane. Konzervativniji demokrati pak smatraju da je vrlo važno zaustaviti vrtoglavi rast cijena medicinskih usluga. Riječ je o prioritetima koji na izvjestan način potiru jedan drugoga – primjećuje list iz Teksasa.

******

Savjetnik bivšeg predsjednika Georgea Busha, Karl Rove u dnevniku Wall Street Journal kritizira predsjednikov plan reforme zdravstva. Prvo, zato jer je previše skup, a drugo zbog toga što će dovesti do pada kvalitete medicinskih usluga, kao što se to – tvrdi Rove – uvijek događaja kada država nešto preuzima u svoje ruke.

Kritizirajući Obamine reformističke ideje na području zdravstva, Karl Rove navodi i sljedeći podatak iz ankete televizijske mreže Fox: 91 posto Amerikanaca ima zdravstveno osiguranje. Od njih, čak je 84 posto zadovoljno njegovom kvalitetom. To znači – nastavlja ovaj bivši dužnosnik Bijele kuće – da oko 76 posto Amerikanaca strahuje da će vladina reforma zdravstva zapravo sniziti kvalitetu medicinskih usluga.

Karl Rove se osvrće i na često citirani podatak da 47 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje jer ga, navodno, ne može priuštiti. Petina ljudi bez zdravstvenog osiguranja u Americi su ilegalni useljenici - tvrdi Rove. Gotovo 60 posto Amerikanaca bez osiguranja zarađuje više od 50 tisuća dolara godišnje, pa ga bez problema mogu kupiti. A nešto manje od trećine onih koji su bez osiguranja, imaju pravo na njega u okviru državnog programa koji postoji već desetljećima, a stvoren je da bi pružao medicinske usluge najsiromašnijima – tvrdi Rove. Kada se sve to zbroji, ostaje oko dva posto neosiguranih.

'I zbog tih dva posto, Barack Obama želi demontirati najkvalitetniji zdravstveni sustav na svijetu? – pita se u Wall Street Journalu Karl Rove.


XS
SM
MD
LG