Linkovi

Reforma sustava zdravstvene skrbi - vjerojatno najveća politička bitka predsjedničkog mandata Baracka Obame


Posljednjih tjedana Barack Obama vodi vjerojatno najvažniju političku bitku svog predsjedničkog mandata. Riječ je o vladinom prijedlogu reforme američkog zdravstva. Oporbeni republikanci protive se idejama predsjednika Obame jer tvrde da bi se – ako Obamina reforma prođe – država previše angažirala u zdravstvu te bi zbog toga opala kvaliteta medicinskih usluga, iako bi one bile skuplje. O ovoj će se temi vjerojatni raspravljati mjesecima. No, u raspravi ne sudjeluju samo političari i stručnjaci za zdravstvo već i tisuće 'običnih građana'.

Pred Kongresom Sjedinjenih Država već tjednima traju gotovo danonoćni politički skupovi i demonstracije. Nevladine organizacije koje se zalažu za univerzalno zdravstveno osiguranje autobusima, iz cijele zemlje, dovoze svoje pristaše, kako bi izvršili pritisak na članove Kongresa, da što prije usvoje zakon o reformi američkog zdravstva. Njihov cilj je – pojednostavljeno rečeno – proširiti zdravstveno osiguranje na sve Amerikance, jer ga u ovom trenutku njih oko 47 milijuna nema.

To je razlog zbog čega je u Washington došao Gordon Duvall iz Denvera u Coloradu. Nedavno je prebolio rak prostate, no sada mu prijeti gubitak zdravstvenog osiguranja jer je izgubio posao. "Ovo je pitanje za mene vrlo osobno pitanje. Naše organizacije se bore da se čuje i naš glas, glas običnih ljudi. Jer, ovo je naša vlada – kako kaže Ustav – vlast naroda, od strane naroda, i u interesu naroda. Mi se borimo da se ovo načelo i ostvari," kaže Duvall.

No, mnogo je i protivnika predsjednikova plana reforme zdravstva. Oni kažu da će reforma previše koštati – oko bilijun dolara, u sljedećih deset godina. Uz to, ne sviđa im se što bi – ako se reforma ostvari – država imala veću ulogu u zdravstvu, koje je sada, maje-više, privatan sistem, temeljen na komercijalnim načelima.

Televizijska promidžbena poruka pita američke građane jesu li svjesni što donosi reforma zdravstva. 'Državno zdravstvo moglo bi ukinuti pravo pacijenata da odlučuju o svojim opcijama. Umjesto liječnika, o vašem će liječenju odlučivati državni činovnici' – kaže se u televizijskoj poruci. Ankete pokazuju da su Amerikanci sve sumnjičaviji u vezi Obaminih ideja na području zdravstva. Primjerice, Amerikanci koji imaju zdravstveno osiguranje – a to je oko 85 posto ukupnog stanovništva – zabrinuti su da će, ako sistem postane univerzalan, opasti kvaliteta medicinskih usluga.

Nove sumnje i strahove objašnjava Matt Dallek iz Centra Bipartisan Policy u Washingtonu: "Mislim da dobar dio Amerikanaca ima vrlo podvojene osjećaje u vezi reforme zdravstva. Mnogi imaju zdravstveno osiguranje, ali su i svjesni problema te žele da dođe do reforme. No, s druge strane, strah ih je da će sve to mnogo koštati. Također, ne žele da dođe do neke vrste racioniranja zdravstvenih usluga, jer bi tada bio sužen broj alternativa koje im stoje na raspolaganju pri odluci ako će iskoristiti svoj program zdravstvenog osiguranja."

Svjestan da javna debata kreće možda u neželjenom pravcu, predsjednik Obama posljednjih tjedana putuje po Americi i razgovara s građanima o njegovom planu reforme.

"Nitko ne govori o državnom preuzimanju zdravstva. Već sam se umorio od slušanja te neistine. Onima koji imaju zdravstveno osiguranje poručujem: ako ste zadovoljni svojim liječnikom, zadržat ćete ga. Ako ste zadovoljni svojim zdravstvenim osiguranjem – sve ostaje isto. Nemojte reformom plašiti sve ostale," kazao je predsjednik Obama na nedavnom skupu.

Reforma zdravstva vrlo je važna ne samo predsjedniku već i demokratima u Kongresu. Oni se nadaju da će – ako zakon o reformi prođe – na sljedećim izborima za Kongres ojačati svoju većinu.

Demokrat iz Californije, član Zastupničkog doma Howard Berman o tome kaže: "To je vrlo važno pitanje. Neuspjeh na tom području bio bi vrlo velik propust, i za predsjednika a i za čelnike demokratske većine u Kongresu."

No, i među demokratima postoje neslaganja – liberalno krilo stranke koncentrirano je na to da reforma rezultira univerzalnim zdravstvenim osiguranjem, za sve građane. Konzervativniji članovi Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu najviše su zaokupljeni pitanjem kontrole rasta medicinskih usluga i tvrde da je predsjednikov plan – preskup. Posljednjih dana, ova dva krila su ponešto smanjila svoje razlike u Zastupničkom domu, a slično je i u Senatu, koji radi na vlastitom prijedlogu reforme zdravstva.

Kongres u kolovozu odlazi na jednomjesečni godišnji odmor, koji će svi – i protivnici i pristaše reformi – iskoristiti za tumačenje svojih stajališta o tom pitanju te mobilizaciju pristaša. Član Zastupničkog doma Paul Ryan, republikanac iz Wisconsina, o tome kaže: "Što je loše u tome da u kolovozu odemo kući, da se sastanemo s glasačima, čujemo njihovo mišljenje a onda se u rujnu vratimo u Washington i donesemo ispravnu odluku."

Tom Daschle, bivši čelnik demokrata u Senatu Sjedinjenih Država, pribojava se da će republikanci iskoristiti kolovoz da predsjednikov planu zadaju smrtni udarac: "Ovaj je mjesec od kritične važnosti. Rizik poraza izgledniji je zbog toga što su članovi Kongresa slobodni, pa u svojim izbornim okruzima mogu povesti pravu političku kampanju. Što znači – složeno pitanje reforme zdravstva bit će svedeno na televizijsku promidžbenu poruku od pola minute."

Zdravstveni sektor predstavlja oko 16 posto ukupne američke ekonomije. I pristaše reforme slažu se da je pred njima vrlo težak cilj – s jedne strane proširiti zdravstveno osiguranje na milijune neosiguranih Amerikanaca, a s druge strane smanjiti cijenu medicinskih usluga. Čelnik demokratske većine u Senatu, Harry Reid iz Nevade kaže: "Da li bih želio da se stvari odvijaju brže? Naravno, međutim ovo je vrlo teško zakonodavno pitanje. Zapravo, najteže u posljednjih stotinu godina jer se - na ovaj ili onaj način – tiče doslovno svakog građanina."

Demokrati se nadaju da će u rujnu ili listopadu doći do kompromisa između nekoliko prijedloga o reformi, koji kolaju Kongresom.

XS
SM
MD
LG