Linkovi

Nakon 200 dana mandata, opada podrška javnosti planovima predsjednika Obame


Američki predsjednik Barack Obama ovaj će tjedan obilježiti prvih 200 dana na predsjedničkoj dužnosti - u vrijeme kad ankete javnog mnijenja ukazuju na slabljene javne podrške jednom od njegovih prioriteta na planu unutarnje politike. To je u velikoj suprotnosti s njegovih prvih 100 dana, kada je uživao snažnu podršku koja mu je priskrbila brzo i glatko odobrenje plana ekonomske pomoći od strane Kongresa.

Pristaše predsjednika Obame nadaju se da će se njegovi politički izgledi za budućnost uskoro popraviti, nakon što su se vidjeli prvi znaci ekonomskog oporavka. Stuart Hoffman, ekonomist iz financijske tvrtke PNC, misli da je otpočeo kraj recesije i dodaje da bi ona mogla završiti za nekoliko mjeseci. Predsjednik Obama iskoristio je bolje ekonomske informacije na skupovima u kojima, u stilu kampanje, nastoji pridobiti podršku za svoj prijedlog reforme sustava zdravstvene skrbi. "Nema sumnje da situacija ide na bolje. Ovo bi mogao biti početak kraja recesije," kaže Hoffman.

Međutim, želja predsjednika Obame da prihvati zasluge za blago poboljšanje u ekonomiji zasjenjena je kontinuiranim gubitkom radnih mjesta. No, ekonomija u porastu mogla bi pomoći predsjedniku da priskrbi podršku za svoj najvažniji program - reformu zdravstvene skrbi, koja trenutno u Kongresu ‘putuje’ kroz razne odbore.

Za vrijeme ovomjesečnog odmora za zakonodavce, demokrati će okvire Obaminog plana pokušati izravno predstaviti glasačima tijekom niza javnih sastanaka s građanstvom, dok će republikanci nastaviti sa svojim protivljenjem, prigovarajući zbog visokog troška tog plana i prevelikog uključivanja države.

Politički analitičari kažu da će sljedećih nekoliko tjedana biti ključno vrijeme za predsjednički plan zdravstvene reforme. Tom DeFrank veteran je političkog novinarstva. Kao novinar New York Daily Newsa i redoviti gost političkog programa Glasa Amerike, komentirao je ovaj predsjednikov plan: "Ako njegov prijedlog reforme zdravstvene skrbi bude usvojen do kraja godine, predsjednik će u javnosti izgledati bolje nego što izgleda danas. A ako mu to ne uspije, to će za njegovu popularnost biti značajan preokret."

Dok je predsjednikova popularnost – sudeći po anketama javnog mnijenja - još uvijek na razmjerno visokoj razini, podrška njegovom planu zdravstvene reforme je opala. Glavni cilj reforme je omogućiti zdravstveno osiguranje za 47 milijuna Amerikanaca koji ga nemaju. Njime Barack Obama također želi smanjiti rastuće troškove zdravstvene skrbi za koje kaže da pogađa i osiguranike i osiguravajuće tvrtke.

No, posljednjih tjedana pripadnici Republikanske stranke postigli su izvjestan napredak u poticanju sumnje javnosti u Obamin plan, kaže politički analitičar iz Washingtona Stuart Rothenberg: "Ono što smo u proteklih nekoliko tjedana mogli vidjeti je promjena naglaska s ideje o osiguravanju svih i smanjenja troškova na pitanje da li će novo osiguranje biti isto toliko dobro za one koji su već osigurani. Dakle, postavlja se pitanje kvalitete zdravstvene skrbi."

Zajedno sa Stuartom Rothenbergom, gost političkog programa Encounter na Glasu Amerike bio je i John Fortier iz američkog Instituta Enterprise. On predviđa da će bitka oko plana zdravstvene skrbi biti duga i teška: "Općenito mislim da su veće šanse da se nešto napravi nego da se ne napravi. No, u ovom slučaju te su se šanse preokrenule. Mislim da bi prije mjesec dana mnogi od nas rekli da je gotovo sigurno da će proći. Ali danas to izgleda manje izvjesno – još uvijek bolje nego pola-pola, no vjerujem da će to biti žestok udarac demokratima, i da će se ostvarivanje ovog plana vrlo vjerojatno odužiti i prenijeti na sljedeću godinu."

Predsjednik Obama posljednjih se mjeseci intenzivno posvetio rješavanju domaćih pitanja, međutim goruća pitanja vanjske politike - poput situacije u Afganistanu - mogla bi odvući pažnju od plana zdravstvene reforme u mjesecima koji slijede.

XS
SM
MD
LG