Linkovi

Predsjednik Obama uvjeren da će Kongres ove godine usvojiti zakon o reformi zdravstva


Predsjednik Barack Obama sinoć je održao konferenciju za tisak koju su prenosili sve glavne američke televizijske mreže, a na kojoj je uglavnom govorio o naporima svoje administracije da reformira zdravstveni sustav.

Predsjednik je naglasio da je uvjeren da će Kongres ove godine usvojiti zakon koji će dovesti do smanjenja ukupne cijene medicinskih usluga,a istovremeno i proširiti zdravstveno osiguranje na milijune građana koji ga sada nemaju.

Predsjednik je rekao da u ovom trenutku oko 47 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje.

Predsjednik je napomenuo da neće pristati na prijedlog zakona kojim bi reforma bila financirana od strane srednje klase, a također neće pristati na nova zaduživanja ili povećanje saveznog proračunskog manjka.

Prema predsjedniku, dvije trećine cijene reforme američkog zdravstvenog sustava može se pokriti uklanjanjem neracionalnog trošenja koje je očito u sadašnjem sustavu zdravstvene zaštite.

Predsjednik je dodao da Amerika na zdravstvo troši najviše od svih zemalja na svijetu, međutim rezultat nije adekvatan – naime Amerikanci, u usporedbi s nizom drugih nacija, nisu zdraviji, a mnogo ih je i koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Oporbena, Republikanska stranka slaže se da je američki zdravstveni sustav preskup i neefikasan, međutim upozoravaju da će promjene koje predlaže predsjednik biti mnogo skuplje nego što on to sada procjenjuje.

Republikanci se također protive da reformu zdravstva djelomično podmiruje i dodatni porez koji bi se nametnuo samo najbogatijim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG