Linkovi

Slabi podrška javnosti za planove predsjednika Obame


Posljednjih tjedana, na američkoj političkoj sceni glavna je tema reforma zdravstvenog sustava. Predsjednik Obama pokušava povratiti inicijativu u vezi s ovom problematikom, nakon što su najnovije ankete pokazale da javnost sve više sumnja u njegovu sposobnost da promijeni američko zdravstvo.

Molly Sacours, aktivistica je jedne građanske organizacije iz Tennesseeja koja se zalaže za univerzalno zdravstveno osiguranje. Prije dvije godine, Molly Sacours obolila je od raka. Iako je imala zdravstveno osiguranje, kaže da je zbog troškova liječenja ipak gotovo bankrotirala.

"Ono što tražimo, želimo, molimo je reforma zdravstvenog osiguranja tako da ljudi poput mene dobiju adekvatnu zdravstvenu njegu, a da ih pri tome ne unište troškovi liječenja," kaže Sacours.

Molly Sacours govorila je nedavno u Kongresu Sjedinjenih Država, na skupu koji je organizirala Demokratska stranka. Predsjednik Obama i demokrati žele da reformirano zdravstvo ubuduće bude dostupno i milijunima građana koji u ovom trenutku nemaju zdravstveno osiguranje, jer si ga ne mogu priuštiti.

U isto vrijeme, Bijela kuća i demokrati, koji u Kongresu imaju većinu, žele smanjiti troškove američkog zdravstva koji bi – jednog dana – mogli u bankrot dovesti ne samo milijune obitelji i brojne poslodavce, već i državu. Evo što je o tome nedavno rekao predsjednik Obama.

"Ako ne budemo mogli kontrolirati rast tih troškova, nećemo moći kontrolirati naš proračunski manjak. Ako sada nešto ne učinimo, nastavit će se situacija u kojoj, svaki dan, oko 14 tisuća naših sugrađana gubi zdravstveno osiguranje. To su posljedice vladine pasivnosti. Na kocki je vrlo mnogo," rekao je predsjednik Obama.

Sjedinjene Države su jedina velika industrijska zemlja koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje. S ovim se problemom političari bave već desetljećima. Republikanci se protive Obaminom planu jer tvrde da je on preskup. Osim toga smatraju da bi povećana uloga države u zdravstvu smanjila kvalitetu medicinskih usluga. Evo što kaže čelnik Republikanske stranke, Michael Steel.

"Obamin eksperiment naša si zemlja jednostavno ne može priuštiti. Njegov je plan preambiciozan, pokušava probleme riješiti prebrzo," kaže Steele.

Republikanci uz to smatraju da je došao trenutak da iskoriste sumnje u vezi s predsjednikovim planom, koje postoje u javnosti, kako bi pojačali svoju reputaciju, uzdrmanu s nekoliko izbornih poraza posljednjih godina. Najnovije ankete pokazuju da je predsjednik Obama i dalje vrlo popularan kao osoba, no podrška njegovom planu reforme zdravstvenog sektora slabi.

Stanje javnog mnijenja objašnjava Andy Barr iz Internet piublikacije Politico: "U vezi širokog spektra pitanja, podrška predsjedniku manja je za nekih deset posto. U ovom trenutku, javnost ima manje povjerenja u predsjednikov plan ekonomskih poticaja, koji se temelji na državnoj potrošnji, a postoje sumnje i u vezi predsjednikovih drugih inicijativa."

Matt Dallek iz Centra Bipartisan Policy u Washingtona objašnjava zbog čega Obama posljednjih dana sve više govori o problemima zdravstva: "Pokušava povratiti kontrolu nad tom debatom, signalizirati da je dominantan u toj raspravi, te da je prvo prioritet – reforma zdravstva."

No, tu će reformu biti teško sprovesti u dubokoj ekonomskoj krizi, koja je posljednjih mjeseci možda nešto oslabila ali je i dalje očita. 'Ako ne uspije s reformom zdravstva, tko zna hoće li Obama izboriti drugi predsjednički mandat“ – kaže Matt Dallek. Njegov kolega s televizijske mreže MSNBC, Richard Wolffe kaže 'da što je duža debata, sve su manje šanse da će se usvojiti zaista ambiciozan plan sveobuhvatne reforme zdravstva'.

Sada se inače čini da se predsjednikovom planu ne protive jedino republikanci, već i neki demokrati iz konzervativnijih dijelova Amerike. Oni se pribojavaju da će trošak reforme – oko bilijun dolara – povećati proračunski manjak i državu potjerati u još dublji dug. U želji da umiri kritičare, predsjednik je najavio da neće potpisati zakon o reformi zdravstvenog osiguranja ukoliko će ona rezultirati još većim proračunskim deficitom.

XS
SM
MD
LG