Linkovi

Status quo u zdravstvu vodi u bankrot


Predsjednik Barack Obama ponovio je poziv Kongresu Sjedinjenih Država da postigne sporazum o reformi zdravstvene skrbi, i to do početka sljedećeg mjeseca, prije no što članovi Kongresa odu na jednomjesečni odmor.

U intervjuu za američku javnu televiziju, predsjednik je rekao da je došao trenutak da se zdravstveni sustav reformira, na što – dodao je – Amerikanci čekaju već više od 50 godina.

'Što duže čekamo, otpor interesnih grupa koje ne žele promjene bit će jači' – rekao je predsjednik naglasivši da prvenstveno misli na korporacije koje pružaju usluge zdravstvenog osiguranja.

Za sadašnji zdravstveni sustav, predsjednik Obama je rekao da je neodrživ – jer u bankrot gura ne samo milijune američkih obitelji, već i privatni sektor, a na koncu, i saveznu vladu.

Predsjednik je rekao da želi da novim planom zdravstvenog osiguranja budu zbrinuti svi građani, a oni koji su zadovoljni svojim sadašnjim, privatnim planom zdravstvene zaštite, mogu ga zadržati.

Predsjednik smatra da će nove troškove takve proširene zdravstvene zaštite 'pokriti' novi porezni nameti koje će platiti najbogatiji Amerikanci.

Iz redova oporbene, Republikanske stranke, čuju se kritike da predsjednikov plan predstavlja uvođenje aspekata socijalizma na američku političku scenu.

Prema nekim anketama, predsjednikov 'rejting' je – nakon prvih šest mjeseci mandata – ponešto snižen. Po prvi put, podrška je niža od 60 posto – najviše zbog sumnji u vezi reforme zdravstvenog osiguranja.

Prema istraživanju koje je proveo dnevnik Washington Post i televizijska mreža ABC, 59 posto ispitanika smatra da predsjednik Obama dobro obavlja svoj posao - manje nego prethodnih mjeseci.

Komentirajući ovu anketu, predsjednik Obama je rekao da je javna podrška njegovoj politici prilično visoka, ako se uzme u obzir težina gospodarske situacije.

XS
SM
MD
LG