Linkovi

Biden: SAD ne priznaju 'sfere utjecaja'


Dopredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden, koji se nalazi u posjetu Ukrajini, izjavio je da toj – a i bilo kojoj drugoj zemlji – nitko ne može diktirati u koje se međunarodne saveze smije učlaniti, a u koje ne.

Isto važi i za bilateralne odnose, rekao je u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, dopredsjednik Biden.

Dopredsjednik Sjedinjenih Država ponovio je stajalište Washingtona da Amerika ne priznaje nikakve 'sfere utjecaja' te podržava pravo Ukrajine da slobodno odluči s kojim će zemljama ući u savezništvo.

Biden je očito mislio na želju Ukrajine da postane članica NATO saveza, odnosno na rusko protivljenje toj želji susjedne Ukrajine.

Ruska vlada često spominje, navodnu, sferu utjecaja koja uključuje Ukrajinu i neke druge dijelove bivšeg Sovjetskog saveza.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko nadovezao se na Bidenove riječi izjavom da njegova zemlja želi da Sjedinjene Države imaju zdrave odnose s Rusijom, ali ne na štetu Ukrajine.

Dvojica su državnika razgovarali i o energetskim pitanjima, uključujući i ukrajinske planove o kupnji američkog goriva za svoje nuklearne reaktore.

Dopredsjednik Joe Biden danas odlazi u dvodnevni posjet Gruziji, gdje će se sastati s predsjednikom te zemlje Mikhailom Saakashvilijem te čelnicima oporbe koja traži Saakashvilijevu ostavku.

Glasnogovornik ruske diplomacije Andrei Nesterenko izjavio je da Moskva pozorno prati Bidenov boravak u Ukrajini i Gruziji.

On je dodao da odnosi između država trebaju biti transparentni, bez – kako je rekao – zakulisnih igara.

XS
SM
MD
LG