Linkovi

Reforma zdravstvene zaštite i dalje vodeći prioritet predsjednika Obame


Predsjednik Barack Obama i dalje postavlja reformu zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama kao jedan od svojih glavnih prioriteta, iako postoje naznake od strane nekih kongresnih zastupnika kako im se ne žuri da usvoje velike promjene u tom sustavu. Večeras predsjednik održava tiskovnu konferenciju, koja će biti uživo prenošena putem televizije, u najgledanijem terminu kako bi još jednom promicao svoj plan o brzom uvođenju dostupne zdravstvene zaštite za sve Amerikance.

Američki predsjednik kaže da želi da oba doma Kongresa usvoje zakonsku mjeru u tom smislu prije negoli odu na godišnji odmor sljedeći mjesec, međutim, zastupnici i dalje izražavaju zabrinutost glede troškova i opsega tog paketa reformi. Neki tvrde da predsjednikov vremenski okvir nepotrebno požuruju usvajanje komplicirane zakonske mjere. Politički analitičari kažu da će Obamin uspjeh u uvjeravanju Kongresa da usvoji ovu mjeru predstavljati jedan od kritičnih ranih testova u njegovom predsjedništvu.

Troškovi predsjednikova plana procjenjuju se na oko bilijun dolara, koje on namjerava namaći dodatnim porezom za bogatije Amerikance, a ne povećanje proračunskog manjka. Analitičari smatraju da republikanci vješto koriste situaciju kako bi smanjili popularnost koju uživa predsjednik Obama. Posljednje ispitivanja javnog mnijenja to i pokazuju.

Anketa Associated Pressa je pokazala kako većina Amerikanaca ponovo misli da zemlja ide u krivom smjeru, nakon duljeg razdoblja u kojem ih je više smatralo da je na dobrom putu. Gospodin Obama još uvijek uživa solidnu razinu popularnosti od 55 posto, bolju od Billa Clintona i približno istu kao George W. Bush nakon prvih šest mjeseci u Bijeloj kući, no rastu sumnje može li uspjeti u provedbi nekih od svojih glavnih prioriteta. Ispitivanje je također otkrilo rašireno mišljenje da predsjednik Obama nastoji prebrzo riješiti previše stvari. Kod reforme zdravstvenog sustava, ključnog prioriteta za Baracka Obamu, nade u uspjeh smanjene su za šest posto od dana kada je ušao u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG