Linkovi

Nabucco zaobilazi Rusiju, a Tursku čini važnijom za Europu


Turska i četiri europske zemlje potpisale su sporazum o gradnji plinovoda koji bi trebao smanjiti europsku ovisnost o prirodnom plinu iz Rusije. Premijeri Turske, Bugarske, Austrije, Rumunjske i Mađarske postigli su u Ankari sporazum o gradnji plinovoda koji bi povezivao Kaspijsko more s Zapadnom Europom. No, kako iz Istanbula javlja Dorian Jones, iako je sporazum postignut, problema još uvijek ima.

Nakon pregovora koji su trajali punih sedam godina, potpisan je sporazum o gradnji plinovoda koji će biti dug 3300 kilometara, a spojit će Azerbejdžan i Austriju – preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je ovaj plinovod od povijesne važnosti: "Plinovod Nabucco vrlo je važan za energetsku sigurnost i Europe i Turske. Ovim se projektom čine raznolikim naši resursi i putovi njihove dopreme. Plinovod će povezati pouzdane korisnike s pouzdanim opskrbljivačima, na pouzdanijom tranzitnoj liniji."

Plinovod Nabucco smatra se suparnikom takozvanoj Južnoj liniji opskrbe koju je izgradila Rusija, a koja povezuje nalazišta plina u Središnjoj Aziji s lukama u Italiji, a preko Rusije, Ukrajine i Balkana. No, posljednjih godina, obično u siječnju, ovaj se plinovod pokazivao nepouzdanim, najviše zbog rusko-ukrajinskih sporova oko cijene plina. Zbog toga je u niz navrata u europskim zemljama dolazilo do nestašica plina i prestanka grijanja u milijunima domova.

Ove je godine time bila najviše pogođena Bugarska. Njezin premijer Sergej Stanišev je u Istanbulu rekao: "Za bugarsku vladu i za njezine građane – koji su u siječnju prošli kroz prilično neugodnu nestašicu plina – potpisivanje ovog sporazuma je vrlo važan događaj, i na političkom a i na ekonomskom planu."

Sličnu je izjavu dao i mađarski premijer Gordon Bojnai: "Izlaz iz krize za sve naše zemlje ne leži u izolaciji, nego u pojačanoj suradnji, koordinaciji i integraciji."

Turska u želji Europe da diverzificira svoju energetsku politiku vidi svoju šansu, i u političkom a i ekonomskom smislu. Kako graniči s energentima bogatim zemlja Srednjeg istoka, Turska se nastoji pozicionirati kao svojevrsni posrednik u zadovoljavanju europskih energetskih potreba. Evo što je o tome rekao turski premijer Redžep Tayip Erdogan.

Poduzeli smo važan korak u pravcu mira i prijateljstva, za dobrobit budućih generacija – rekao je turski premijer, koji je uvjeren da će plinovod Nabucco pridonijeti još boljim odnosima njegove zemlje i Europske unije.

Međutim, postoji zabrinutost u vezi održivosti ovog projekta. Naime, Rusija mu se protivi jer on slabi njezin utjecaj na europske zemlje – koji ima kao opskrbljivač energentima. Zato Moskva planira gradnju još dva plinovoda kojima bi se povezala s europskim tržištem, a u Azerbejdžanu nastoji pokupovati plin koji je bio namijenjen za Nabucco. Njegovi pristaše međutim kažu da će plina uvijek biti dovoljno – ako ne iz Azerbejdžana a ono iz drugih zemalja Središnje Azije, poput Turkmenistana ili pak sa Srednjeg istoka. Kako bilo da bilo, pred Nabuccom su još mnogi problemi.

XS
SM
MD
LG