Linkovi

New York Times: 'Ima li smisla G8 plus 5 plus 1 plus 5?'


'Skupina G8 počela je kao G6, 1975. 1977. Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Japanu priključila se Kanada, a 1997. – Rusija. Danas, 2009., summit skupine G8 mogao bi se nazvati G8 plus 5 plus 1 plus 5' – piše New York Times.

Predsjednici i premijeri najvećih industrijskih zemalja Zapada i Rusije u L'Aquili u Italiji nisu bili dugo vremena sami – ubrzo nakon otvorenja godišnjeg susreta na vrhu pridružile su im se kolege iz zemalja u razvoju. I to ne samo državnici iz Indije i Kine, već i iz zemalja poput Argentine, Turske i Indonezije. Uz sve njih, tu su i čelni ljudi pet najvećih međunarodnih organizacija – poput UN-a, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Može li se u takvom šarolikom okružju išta odlučiti – pita se novinar newyorškog lista, podsjećajući da ovakav jedan politički happening prate i tisuće diplomata, novinara, lobista, političkih aktivista raznih vrsta i konzultanata za odnose s javnošću. Novopridošli sudionici iz zemalja u razvoju skeptični su glede efikasnosti ovakvih sastanaka na vrhu. I ono malo što se dogovorilo, moglo se dogovoriti putem video-linka – kaže jedan Južnoafrikanac.

Međutim, originalne članice ovog izabranog društva misle drugačije, uvjerene su da su summiti važni. Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da su ovakvi godišnji sastanci prilika ne samo za političke pregovore već i za produbljivanje osobnih prijateljstava. 'Poslije njih, mi jedni druge zovemo imenom, a ne prezimenom' – izjavio je jučer premijer Berlusconi, piše New York Times.

******

List Miami Herald piše da se supruge svjetskih državnika nisu odazvale apelu grupe talijanskih sveučilišnih nastavnica, koje su ih pozvale da bojkotiraju ovogodišnji summit grupe G8 u Italiji, zbog – kako se kaže u peticiji – skandaloznog ponašanja Silvia Berlusconija koje je uvredljivo za sve žene'. 'S indignacijom pratimo način na koji Silvio Berlusconi tretira žene, i u javnoj i u privatnoj sferi' – piše u proglasu, koji inače, suradnici američkog predsjednika, piše list s Floride, nisu željeli komentirati.

Miami Herald također piše da je službena pratilja Silvia Berlusconija na summitu bila 33-godišnja ministrica za jednakost spolova Mara Carfagna, bivša manekenka i fotomodel, koju je časopis za muškarce Maxim nedavno proglasio 'najatraktivnijom političarkom na svijetu'. Mara Carfagna bila je i domaćin prvim damama - i ponekom 'prvom gentlemanu' – prilikom obilaska u potresu razrušenog mjesta L'Aquila, gdje je održan ovogodišnji summit skupine G8.

XS
SM
MD
LG