Linkovi

Američko-ruski summit: Hoće li rezultati na području kontrole naoružanja pratiti uzvišenu retoriku dvaju predsjednika?


Na rusko-američkom summitu prošli tjedan predsjednici Obama i Medvjedev dogovorili su okvire novog sporazuma o smanjenju strateških nuklearnih arsenala. Novi će sporazum zamijeniti ugovor START-1 iz 1991, kojem istječe važenje krajem ove godine.Washington i Moskva dogovorili su novi krug smanjenja broja nuklearnih bojevih glava – za oko trećinu.

Washingtonski dopisnik moskovskog poslovnog dnevnika Kommersant - Dmitri Siderov - prilično je skeptičan da će rezultati na području kontrole naoružanja pratiti uzvišenu retoriku dvaju predsjednika. "Ne mislim da će ova tema 'pogurati' rusko-američke odnose u pozitivnijem pravcu, ili da će ih obnoviti nakon višegodišnje stanke. Mislim da je bio važniji dogovor dvojice predsjednika o tome da Rusija dopušta opskrbu NATO-ve i američke misije u Afganistanu preko svog teritorija. Međutim, želim upozoriti da bi Amerika trebala razmišljati o 'planu B' kada je riječ o opskrbi vojske u Afganistanu. Jer, Kremlj se može predomisliti – ako zaključi da mu se ne sviđa američko ponašanje".

Dmitrij Siderov smatra da je summit u Moskvi imao prije svega propagandnu funkciju, a da su njegove posljedice više-manje – kako je rekao – kozmetičke. "Sudionici summita razmijenili su ljubaznosti – naravno, bilo kakvo drugačije ponašanje bilo bi nezamislivo.Da li ja mislimd a do summita nije trebalo doći?Naravno da ne.Mislim da je dobro što je predsjednik Obama razgovarao s predsjednikom Medvjedevom.Međutim, činjenica jest da predsjednik Medvjedev ne odlučuje apsolutno o ničemu".

Dmitrij Siderov, naravno, sugerira da stvarna moć i utjecaj u Rusiji počivaju u rukama bivšeg predsjednika države, Vladimira Putina, koji je danas premijer.S tim se ne slaže Anna Czerwinska, vanjskopolitička urednica poljske televizijske mreže TVN. "Apsolutno Medvjedev!Prije svečane večere u ponedjeljak moglo se vidjeti da se obitelji Obama i Mdvedev slažu vrlo dobro, da se razumiju.U utorak u jutro, za doručka Baracka Obame s Vladimirom Putinom, atmosfera je bila vrlo ukočena i teška.Uz to, sve glavne odluke, svi sporazumi bili su potpisani od strane Medvedeva.Kao što je rekao predsjednik Obama, Vladimir Putin jednom nogom još uvijek stoji u hladnoratovskim vremenima, što nije slučaj sMedvjedevom."

Evo to o pitanju 'tko je glavni u Moskvi' misli ukrajinska medijska analitičarka Oksana Forostyna. "Nema velike razlike je li na čelu Rusije predsjednik Putin ili predsjednik Medvjedev.Mislim da je posjet predsjednika Obame Moskvi bio vrlo produktivan i važan događaj, i za Ukrajinu a i za cijelu regiju.Problem u mojoj zemlji je to što su se mediji previše koncentrirali upravo na to pitanje – tko je glavni - što je stvar ruske unutrašnje politike.Uz to, u ukrajinskom jeziku ne postoji razlika između riječi 'politika' i 'upravljanje', kao što postoji u engleskom – 'politics' i 'policy'.Niti ruski mediji ne prave razliku između ta dva pojma.".

Jedna od najspornijih točaka dnevnog reda moskovskog summita bilo je pitanje američkog protu-raketnog štita.Washington planira u Češkoj i Poljskoj postaviti elemente tog štita – u Poljskoj oko deset presretača projektila, a u Češkoj jedno radarsko postrojenje.Sjedinjene Države postavljaju novi štiti kako bi obranile zapadne zemlje od raketa dugog dometa koje bi mogao lansirati Iran ili neka teroristička organizacija sa Srednjeg istoka.Rusija se protivi postavljanju tog štita blizu njezinih granica jer tvrdi da on predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Anna Czerwinska kaže da je na summit postignut tek neznatni napredak u vezi ovog pitanja. "Za Poljsku, za poljski narod, to je bilo najvažnije pitanje summita.Jer govorilo se prije summita da je Washington možda spreman ponovno razmotriti već usvojenu odluku o postavljanju dijelova štita u Poljskoj i Češkoj – u zamjenu za smanjenje nuklearnih arsenala.Ali, to se nije dogodilo.Strateške arsenale će Amerika i Rusija smanjiti, no štit ostaje – i to Varšava smatra uspjehom."

Dmitrij Siderov kaže da su mediji gotovo u potpunosti ignorirali najavu osnivanja američko-ruske komisije koju će voditi državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.Jedna od radnih grupa ovog tijela bavit će se problematikom razvoja građanskog društva.U njoj će biti – kaže Siderov – i zamjenik ruskog premijera. "On se zove Vladislav Surkov i vrlo je poznat među aktivistima za ljudska prava i ljudima koji rade u ne-vladinim organizacijama i neovisnim medijima. On je proteklih godina uložio velike napore da provede politiku Kremlja koja se odnosi na gušenje bilo kakvog disidentskog mišljenja.Ne znam zbog čega je Washington, dok se pripremao za summit, uopće pristao na osnivanje jedne takve radne skupine."

Oksana Forostyna kaže da joj se svidjelo što je predsjednik Barack Obama u svojim govorima u Moskvi naglašavao dugoročne, strateške ciljeve, umjesto da – kako je rekla – 'bilježi političke poene.' Iako američki predsjednik nije za vrijeme susreta s ruskim kolegom otvoreno govorio o ljudskim pravima i demokraciji, on je dao intervju jednom moskovskom oporbenom listu.Na kraju svog posjeta Moskvi, predsjednik Obama se susreo i s jednim od čelnika ruske oporbe, Garryjem Kasparovim.

XS
SM
MD
LG