Linkovi

Nema mira među ajatolasima


Prošlomjesečni predsjednički izbori u Iranu, za koje mnogi tvrde da su bili lažirani, ukazali su i na podjele u iranskom vjerskom vrhu. Konzervativni teolozi pozdravili su pobjedu aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, dok su neki reformistički nastrojeni svećenici kritizirali rezultate izbora. Gary Thomas razgovarao je s dvojicom stručnjaka za Iran koji tvrde da neki iranski vjerski čelnici ne podržavaju Ahmedinedžada, zbog toga što se ne slažu s njegovom politikom a niti s njegovim vjerskim nazorima.

Stručnjak za Iran Alex Vatanka koji radi za organizaciju Jane's Information Group kaže da su javne kritike islamskih teologa – koje u pitanje dovode legitimnost izbora – vrlo značajne: "Značajno je to što su neki svećenici kritizirali Vijeće čuvara revolucije da nije kvalificirano da obavlja svoj posao – što se odnosi na potvrdu izbornih rezultata. Kritičari u ovom slučaju nisu neki marginalci. Oni nisu u inozemstvu. To su svećenici i teolozi koji djeluju u srcu šijitskog vjerskog nauka, oni su dio vladajuće teokracije."

Alex Vatanka kaže da je predsjednik Ahmedinedžad – koji nije svećenik – svojom politikom ozlovoljio mnoge teologe: "Ahmedinedžad si je u vjerskim krugovima stvorio dosta neprijatelja. Neke je vjerske čelnike optužio za korupciju. O tome je govorio i u izbornoj kampanji. Međutim, neki teolozi i svećenici protive se Ahmedinedžadu zbog njegovih vjerskih nazora."

Na izborima 2005. Ahmedinedžad – dotadašnji gradonačelnik Teherana – postao je predsjednik zahvaljujući svojem populističkom programu, kritizirajući korupciju. Mnogi Iranci korupciju vezuju za vladajuće teologe, koje smatraju privilegiranima, potkupljivima i rastrošnima. Ahmedinedžad se posljednjih godina pogotovo obrušio na Ali Akbara Hašemija Rafsanždanija, bivšeg predsjednika države, koji je također svećenik.

Mehrzad Boroujerdi, direktor programa srednjeistočnih studija na sveučilištu Syracuse, kaže da Ahmedinedžada podržava vrhovni vođa Irana, ajatolah Khamenei. No, aktualni predsjednik nije blizak klerikalnom establishmentu u cjelini – kaže ovaj američki stručnjak. Mnogi šijitski teolozi Ahmedinedaždu zamjeraju tzv. mesijanski, apokaliptični pristup nekim vjerskim temama –koje ukazuju na njegovo uvjerenje da se bliži smak svijeta.

Mehrzad Boroujerdi kaže da nekim utjecajnim teolozima takva gledanja nisu prihvatljiva: "Nekima od njih nije prihvatljiv Ahmedinedžadov mesijanizam, jer ako prihvatite teoriju o apokalipsi i dolasku na zemlju takozvanog 'nestalog imama' – što bi se u takvom slučaju dogodilo s postojećim, živućim vjerskim vođama? Njihovi bi dani bili odbrojani. Ne bi za njih bilo više posla. Prema tome, takvom se retorikom Ahmedinedžad nije baš smilio klericima."

Vjerski mentor sadašnjeg iranskog predsjednika je konzervativni ajatolah Mohamad Taqi Mesbah-Yazdi, za kojeg se govori da bi mogao postati novi Vrhovni vjerski vođa Irana. Naravno, ukoliko se ova zemlja ne zaputi umjerenijim pravcem, što je također jedna od mogućnosti.


XS
SM
MD
LG