Linkovi

Posjet državne tajnice Hillary Clinton Indiji učvrstit će strateško partnerstvo dviju zemalja


Američka državna tajnica Hillary Clinton danas odlazi na turneju po Aziji. Glavna postaja na putu je Indija. Šefica američke diplomacije izjavila je da se nada da će razgovori u toj zemlji biti do sada najznačajniji te da će unaprijediti američko-indijsko partnerstvo.

U govoru održanom u Vijeću za međunarodne odnose Washingtonu, državna je tajnica rekla da će sa svojim indijskim domaćinima razgovarati o vanjskopolitičkoj situaciji u Aziji i svijetu, ali i o pitanjima vezanima uz zdravstvenu i obrazovnu politiku, ekonomiju, klimatske promjene i energetiku.

Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je da se Washington nada učvršćenju strateškog partnerstva dvije zemlje koje je uspostavljeno 2005., postizanjem sporazuma o suradnji u razvoju nuklearne energije. Slijedili su ugovori o prodaji američke nuklearne tehnologije i borbenih zrakoplova Indiji.

Državna tajnica Clinton sutra će u Mumbaiju nazočiti komemoraciji žrtvama terorističkih napada iz studenog prošle godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, glasnogovornik Državnog tajništva Robert Blake izjavio je da ne treba pridavati odveć veliku važnost činjenici da državna tajnica ovaj put ne posjećuje i Pakistan, kojeg će posjetiti za nekoliko mjeseci.

Nakon Indije, američka državna tajnica odlazi u Tajland, gdje će – među ostalim – predvoditi američku delegaciju na godišnjem sastanku regionalne asocijacije država jugoistočne Azije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da su Sjedinjene Države i dalje spremne na dijalog s Iranom, ali je i upozorila da ta mogućnost neće "zauvijek ostati otvorena". U govoru koje je jučer održala u Vijeću za međunarodne odnose u Washingtonu gospođa Clinton je rekla da je na Iranu da poduzme prvi korak.

Hillary Clinton je izjavila kako su Sjedinjene Države promatrale s divljenjem energiju oslobođenu iranskim izborima, ali da su bile užasnute vladinim nasilnim obračunom s prosvjednicima.Dodala je kako je vlada pokušala sakriti svoje postupke tako što je hapsila strance, protjerivala novinare i prekidala telekomunikacija.

Državna tajnica Clinton je dodala da američka spremnost da se angažira na diplomatskom planu ne predstavlja znak slabosti. Međutim, Sjedinjene Države se neće ustručavati da brane sebe i svoje saveznike kad je to nužno – rekavši kako 'to nije prijetnja upućena Iranu već obećanje američkom narodu'.

XS
SM
MD
LG