Linkovi

Pred Senatom - 'dvije Sonie Sotomayor'


Dnevnik New York Times piše o početku postupka potvrde Sonie Sotomayor, sutkinje saveznog apelacionog suda, koju je predsjednik Barack Obama nominirao za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Kako je najviša sudska instanca u Americi podijeljena, manje-više, 'po pola' na konzervativce i liberale, dvije se stranke u Senatu pripremaju za oštro ispitivanje sutkinje Sotomayor.

Republikanci će nastojati – piše list iz New Yorka – u pitanje dovesti njezinu sudačku objektivnost. Naime, ova sutkinja latino-američkog podrijetla u niz je navrata dala izjave koje njezini konzervativni kritičari tumače kao sklonost da se putem suda ispravljaju 'krive Drine' američke povijesti – odnosno da se, bez obzira na pravo i zakon, pomaže manjinskim grupama koje su bile viktimizirane u prošlosti.

Uz to, sutkinja Sotomayor je – prema nekim izjavama iz prošlosti – uvjerena da i spol suca utječe na to kakvu će presudu on ili ona donijeti. 'Sonia Sotomayor je zastupnica ideje da životno iskustvo određene osobe, pa čak i njezine ili njegove predrasude, utječu na presudu u konkretnom slučaju. To je stajalište u izravnoj suprotnosti s američkim idealom pravde' – izjavio je republikanski senator iz Teksasa John Cornyn, član senatskog Odbora za pravosuđe koji odlučuje o potvrdi nominacije sutkinje Sotomayor, piše New York Times.

List Wall Street Journal piše kako su u Senatu većinski demokrati odlučili sutkinju Sotomayor predstaviti kao umjerenu i objektivnu sutkinju, koju prati i impresivna biografija – i na osobnom i na profesionalnom planu.

Ponikla u siromašnoj obitelji useljenika iz Puerto Rica, Sonia Sotomayor je završila katoličku srednju školu u Bronxu, te diplomirala na nekima od najelitnijih američkih sveučilišta – Princetonu i Yaleu. Bila je tužiteljica, odvjetnica i sutkinja na svim razinama američkog pravosuđa.

Analiza tisuća njezinih presuda – piše Wall Street Journal – ide u prilog pristašama Sonie Sotomayor. Naime, ona pokazuje da ona nije politički aktivist zadojen ljevičarskom ideologijom već objektivna sutkinja koja pažljivo primjenjuje pravo.

Kao sutkinja saveznog apelacionog suda u New Yorku, Sonia Sotomayor postizala je istu odluku kao i njezine kolege u više od 98 posto slučajeva koji su se odnosili na ustavnopravnu problematiku. U usporedbi s drugim sucima, bila je sklonija poslati optuženog na služenje zatvorske kazne. U vezi s molbama za politički azil, u 83 posto slučajeva odbijala ih je – što je otprilike isto kao i drugi njezini kolege, piše Wall Street Journal.


XS
SM
MD
LG