Linkovi

Senatski odbor potvrdio Soniu Sotomayor


Odbor američkog Senata za pravosuđe Potvrdio je kandidatkinju predsjednika Obame za Vrhovni sud Soniu Sotomayor, čime je otvoren put da postane prva sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Država hispaničkog podrijetla. Ovaj senatski odbor, kojeg kontroliraju demokrati, glasovao je uglavnom prema stranačkim linijama 13 glasova ZA i 6 PROTIV. O nominaciji sutkinje Sotomayor sljedeći će tjedan glasovati Senat u punom sazivu. Većina poznavatelja političkih prilika u glavnom američkom gradu vjeruje da će ona biti potvrđena.

Predsjedatelj Odbora za pravosuđe, zajedno sa svojim demokratskim kolegama, glasovalo je u prilog nominacije sutkinje Sotomayor, primjećujući da ima više sudskog iskustva od bilo kojeg drugog kandidata za Vrhovni sud u posljednjih stotinjak godina. Republikanski senator Lindsey Grahamodvojio se u ovom slučaju od svojih stranačkih kolega i glasovao u prilog nominacije sutkinje Sotomayor, rekavši da je ona vrlo kvalificirana za taj posao i da neće izmijeniti ravnotežu snaga u najvišem sudskom tijelu zemlje.

Drugi republikanski senator, uključujući najviše rangiranog senatora u tom odboru Jeffa Sessionsa, glasovali su protiv nominacije, rekavši kako njeni stari govori pokazuju kako već ima "formiranu sudačku filozofiju", što utječe na njenu sposobnost da donosi odluke bez predrasuda.

XS
SM
MD
LG