Linkovi

Potvrda sutkinje Sotomayor važan test za predsjednika Obamu


Danas je u Senatu Sjedinjenih Država počeo postupak potvrde kandidatkinje za Vrhovni sud Sonie Sotomayor, koju je predsjednik Obama nominirao u travnju, kako bi zamijenila jednog suca koji odlazi u mirovinu.Ukoliko bude potvrđena, Sonia Sotomayor bit će prvi sudac Vrhovnog suda latino-američkog podrijetla i tek treća žena u njegovoj povijesti.

Za mnoge, Sonia Sotomayor je ostvarenje 'američkog sna'.Ponikla u siromašnoj obitelji useljenika iz Puerto Rica, izvrsna učenica katoličke gimnazije u Bronxu, diplomantica dvaju najelitnijih sveučilišta u zemlji, tužiteljica, odvjetnica, sutkinja saveznog suda…Prilikom njezine nominacije, predsjednik Obama je rekao: "Kada Sonia Sotomayor zauzme mjesto na najvišoj sudskoj instanci naše zemlje, bit će to za Ameriku još jedan važan korak ka ispunjenju načela koje je uklesano na pročelju Vrhovnog suda – 'Po zakonu pravda jednaka za sve'".

Soniu Sotomayor sada očekuju svjedočenja u Senatu Sjedinjenih Država, u okviru postupka potvrde njezine nominacije.Oporbeni republikanci najavili su da će pitanja upućena kandidatkinji biti oštra, a njihova konačna ocjena njezine nominacije - objektivna. Pitanja će se ticati njezine sudačke filozofije i političkih pogleda, ali i njezine biografije.

Tom Korologos, dugogodišnji strateg Republikanske stranke, kaže da postupak potvrde sutkinje Sotomayor predstavlja važan test predsjednika Obame. "Ulozi su vrlo visoki.Predsjednici moraju u ovakvim situacijama odnijeti pobjedu- njihovi kandidati moraju proći.Ako ne prođu, ta činjenica ima dugoročne posljedice po cijeli mandat".

Nominacije za Vrhovni sud u posljednja dva desetljeća nekoliko su se puta pretvorile u istinski politički okršaj dvije stranke.1987., izrazito konzervativni Robert Bork nije bio potvrđen od Senata i morao je odustati od kandidature.Jedan od sudaca Vrhovnog suda, Clarence Thomas, je 1991. potvrđen – ali tek nakon prilično ružne debate u Senatu, za vrijeme koje je Thomas bio optužen za seksualno napastovanje.Liberalne i konzervativne udruge i organizacije pripremile su se za sličan okršaj i u slučaju Sonie Sotomayor.

Doug Kendall je direktor liberalnog Centra za ustavnu odgovornost. "Mi ne zauzimamo službeno poziciju u vezi s nečijom kandidaturom, prije no što ne završe svjedočenja u Senatu.No, ono što smo do sada vidjeli o sutkinji Sotomayor, nama se sviđa.Ona je dobra, solidna sutkinja.Pri donošenju presude, ona pažljivo analizira pravnu normu, prijašnje sudske odluke.Tako sudac i mora postupati".

Konzervativci kritiziraju Soniu Sotomayor u vezi s nizom stvari, no posebno zbog jedne njezine izjave od prije nekoliko godina koja je sugerirala da bi 'jedna sutkinja latino-američkog podrijetla vjerojatno donijela pametniju presudu nego muškarac, bijelac, koji nema njezina životna iskustva.'

Evo što o nominaciji Sonie Sotomayor misli Tom Fitton iz konzervativne organizacije Judicial Watch. "Ona nije dobra osoba za sud.Previše je ispolitizirana.Kada je riječ o rasi, ona misli da su joj drugi nešto krivi.Uvjeren sam da postoje bolji kandidati od nje".

Tom Korologos kaže da Sonia Sotomayor mora biti vrlo oprezna kada odgovara na kritike iz republikanskih redova. "Priča se da je ona dosta temperamentna i da zna planuti.Ako plane u Senatu, onda je to problem".

S druge strane, Republikanska stranka mora biti oprezna kada je u pitanju nominacija prve osobe latino-američkog podrijetla na ovako visoki sudački položaj.Ako se nesmiljeno obruše na sutkinju koja dolazi iz ove zajednice, republikanci će se zamjeriti cijeloj jednoj etničkoj skupini, koja predstavlja najveću manjinsku skupini u Sjedinjenim Državama.Inače, izgledi da Sonia Sotomayor 'prođe' u Senatu i postane sutkinja Vrhovnog suda su izrazito povoljni.Senat ima 100 članova, a u ovom sazivu demokrati mogu računati na barem šezdeset glasova.

XS
SM
MD
LG