Linkovi

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a


Prema još uvijek neslužbenim rezultatima, Ivo Josipović predsjednički je kandidat SDP-a. Na jučerašnjim unutarstranačkim izborima na kojima je po prvi put 34.000 članova SDP-a imalo prilike odabrati predsjedničkog kandidata između dvojice ponuđenih: ekonomista Ljube Jurčića i pravnika i kompozitora Ive Josipovića, nešto više od 60 posto članova odlučilo se za Josipovića, dok bi 35 posto njih u predsjedničkoj utrci radije vidjelo Jurčića.

Josipović je najavio kako u kampanju kreće već danas kad se objave i službeni rezultati unutarstranačkih izbora u SDP-u.

Ivo Josipović: "Krećem u projekt pobjede na predsjedničkim izborima i pozivam sve građane i građanke koji su željni demokracije, koji su željni slobode, koji su željni pravde u ovom društvu da se priključe bez obzira na svoju stranačku pripadnost. U ovom brodu koji plovi, čini mi se prema pobjedi, ima mjesta za sve."

Njegov protukandidat Ljubo Jurčić osvrnuo se na činjenicu da je SDP-ovo članstvo prvi put dobilo priliku izjasniti se o predsjedničkom kandidatu: "Ovo je jedan demokratski iskorak u samoj stranci. Nadam se da će ovaj standard prihvatiti i druge stranke kako bi napravili kvalitetniji i sadržajniji politički život u Hrvatskoj."

Ivi Josipoviću su pedeset i dvije godine, doktor je pravnih znanosti, skladatelj je i muzički pedagog. U politiku je ušao nakon ostvarene uspješne pravne i skladateljske karijere, kad je na parlamentarnim izborima u studenom 2003. godine kao nestranačka osoba izabran u Sabor na listi SDP-a. Sadašnji zastupnički mandat u Saboru drugi je u njegovoj političkoj karijeri, a člansku iskaznicu SDP-a uzeo je tek prošle godine.

Ivo Josipović čovjek je širokih interesa: na zagrebačkom Pravnom fakultetu predaje procesno kazneno pravo i međunarodno kazneno pravo, autor je niza stručnih i znanstvenih članaka, te knjige o radu Haaškog suda, skladao je niz kompozicija koje su izvođene ne samo na hrvatskim već i pozornicama europskih država, SAD-a i Kanade. Radio je kao glazbeni pedagog, svira klavir i još nekoliko instrumenata, već je osamnaest godina direktor Hrvatskog glazbenog bienalla.

S obzirom da su dva dosadašnja hrvatska predsjednika Tuđman i Mesić, iako međusobno različiti, ipak populisti, skeptici ističu da je Ivo Josipović preintelektualan i preuglađen za hrvatske birače i domaću političku arenu. I jednom nedavnom intervjuu Josipović je, odgovarajući na ovakve sumnje izjavio da je histerije i populizma u Hrvatskoj bilo i previše i da turbulentno vrijeme koje Hrvatska prolazi iziskuje mirnog i staloženog predsjednika države.

Krilatica s kojom predsjednički kandidat SDP-a kreće u predsjedničku kampanju je „Nova pravednost". Josipović je u dosadašnjim intervjuima najavljivao da će predsjednički mandat, pobijedi li na izborima, posvetiti afirmaciji srozanih društvenih vrijednosti, utemeljenih na radu, pravdi i moralu.

Nakon povratka s ovogodišnjeg molitvenog doručka u Washingtonu, na kojem je imao prilike uživo čuti američkog predsjednika Baracka Obamu, izjavio je da mu je Obamina liberalno-demokratska orijentacija jako bliska, kao i njegovo zalaganje za ljudska prava.

Glavni protivnik na predsjedničkim izborima koji će se održati početkom iduće godine Josipoviću će, kako sada stvari stoje, biti kandidat HDZ-a Andrija Hebrang.


XS
SM
MD
LG