Linkovi

Glavno pitanje američko-ruskih odnosa u 2010. bit će verifikacija smanjenja nuklearnih arsenala


Kontrola strateškog oružja ključno je pitanje u odnosima Washingtona i Moskve. U prilogu Andre de Nesnera čut ćemo što o američko-ruskim odnosima misle tri bivša visoka vladina dužnosnika.

Brojni analitičari slažu se da su se tijekom osam godina vlade predsjednika Georga Busha američko-ruski odnosi konstanto pogoršavali. Stručnjaci su se pitali može li predsjednik Barack Obama promijeniti takav silazni trend. Svega nekoliko tjedana nakon inauguracije predsjednika Obame, dopredsjednik Joseph Biden je na jednoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti rekao da je nastupio je trenutak da 'krenemo ispočetka u američko-ruskim odnosima'. Trebamo se - dodao je Biden - 'posvetiti brojnim područjima u kojima možemo i moramo surađivati s Rusijom.'

Stručnjaci kažu da se tim govorom htjelo stvoriti pozitivno ozračje u odnosima Washingtona i Moskve. Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže da se ti bilateralni odnosi popravljaju premda ima napetosti: "Prijedlog da se krene ispočetka je ispravan. Naši odnosi godinama su se pogoršavali i sada je važno da se to preokrene. Mislim da smo na rubu toga."

Dvije strane trenutno rade na sporazumu koji bi nadomjestio START-1, sporazum o kontroli strateškog oružja potpisan 1991. godine. START je prestao važiti 5. prosinca no obje strane kažu da će se do postizanja novog sporazuma pridržavati odredbi starog. Na summitu u Moskvi u srpnju predsjednik Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev suglasili su se oko temeljnih postavki novog sporazuma. On bi uključivao smanjenje arsenala strateškog nuklearnog oružja te sustava za nošenje nuklearnih bojevih glava poput dalekometnih raketa i bombardera dalekog dometa.

Sporazum START-1 odredio je i temeljiti proces verifikacije koji treba biti uključen i u novi dogovor. Jedan od tih stručnjaka je bivši ministar obrane James Schlesinger, koji je za Glas Amerike izjavio: "Najvažnija stvar su detalji. Sporazum START je, na primjer, sadržavao provjeru stanja ruskih ofenzivnih snaga i njihovog proizvodnog kompleksa. Sigurno smo zainteresirani da se taj proces verifikacije nastavi i dalje."

Brojni stručnjaci kažu da Moskva želi manje agresivnu kontrolu i verifikaciju, dok se Washington zalaže za snažnije mjere.

Bivši državni tajnik Lawrence Eagleburger kaže da se s Rusima teško pregovara: "Rusi su sada učvrstili svoje stajalište oko nekih nuklearnih pitanja. Danas kad aktualna američka administracija upravo gorljivo želi surađivati s Rusima moglo bi doći do nekih kompromisa koji, po mom mišljenju, ne bi bili mudri."

Jedan od tih kompromisa, kaže Lawrence Eagleburger, mogao bi doći u vidu ležernije, popustljivije kontrole i verifikacije.

No drugi stručnjaci kažu da to nije baš izgledno budući da bilo koji sporazum s Rusijom treba ratificirati američki Senat, a s ruske strane, parlament, Duma.

XS
SM
MD
LG