Linkovi

Ponosni stanovnici Gane željno očekuju predsjednika Obamu


Večeras predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama stiže u Ganu. Kako iz glavnog grada Accre javlja Anna Boiko-Weyrauch, stanovnici te zapadnoafričke zemlje vrlo su uzbuđeni.

Reklamna poruka na radiju pozdravlja 'velikog sina Afrike, hrabrog ratnika'. U drugoj reklamnoj poruci kaže da je američki predsjednik 'bez obzira na osobne uspjehe, ponosan što je crnac.' 'Barack Obama dolazi kući, u Ganu, središte svijeta' – navodi se u ovoj reklami koja stanovnike Acree poziva da ga u što većem broju dočekaju. Ministrica informacija Zita Okaikoi kaže da će posjet Baracka Obame koristiti njezinoj zemlji: "Kada jednom Obama ovdje dođe, očekujemo da će se početi događati dobre stvari. Nakon njega će doći investitori, da vide što Gana može ponuditi."

Vlada Gane koristi posjet američkog predsjednika za promidžbu zemlje kao stabilne demokracije i atraktivne turističke destinacije. Evo što o tome kaže zamjenik ministra turizma Kobi Achampong: "Obamin posjet šalje svijetu poruku da je Gana zemlju koju vrijedi posjetiti. I drugi je trebaju posjetiti, kako bi vidjeli zbog čega je Obama baš u nju otišao. Mislim da imamo sve što će ovaj posjet učiniti prominentnim. Mislim da će on zemlju podići na jednu višu razinu, gdje i zaslužujemo biti."

U mjestu Ada, 150 kilometara od glavnog grada Acree, umirovljenica Philomena Dadzie kaže da se nada da će nakon posjeta predsjednika Obame svakodnevni život njezinih sunarodnjaka biti drugačiji: "Barack Obama nije prvi američki predsjednik koji nam dolazi u posjet. Nadam se da će posjet imati i praktične koristi te da će nakon njega biti više posla za naše mlade ljude."

Ribar Filemon Atitsogbe nada da se u njegovoj zemlji može nešto naučiti od američke demokracije: "Počeci demokracije su u Americi, i kada Obama dođe on će govoriti o svojim iskustvima u politici."

U samoj Accri, glavnom gradu ove zapadnoafričke zemlje, pripreme za posjet Baracka Obame u punom su jeku. Ulice su oblijepljene tisućama plakata s likom američkog predsjednika. Najviše ih je postavila organizacija koja se zove 'Prijatelji Baracka Obame'. Njezina članica Nancy Sam kaže da su se izrazito potrudili zbog toga što je gospodin Obama prvi američki predsjednik afričkog podrijetla: "Pošto je on podrijetlom iz Afrike, otac mu je odavde, mi moramo pokazati da je on naš brat i da ima našu podršku. To je zapravo glavni razlog – mi ga smatramo jednim od nas."

Nancy Sam kaže da su članovi njene organizacije Baracka Obamu podržavala čak i prije nego što je postao predsjednički kandidat Demokratske stranke. Kako nisu kao stranci mogli donirati novac za njegovu kampanju, kontaktirali su rođake i crnačke organizacije u Sjedinjenim Državama te ih nagovarali da podrže tadašnjeg senatora iz Illinoisa.

Ukratko, kada u petak predsjednik Barack Obama sleti u glavni grad Gane, Accru, bit će okružen s mnogo prijatelja.

XS
SM
MD
LG