Linkovi

Čelnicima G-8 pridružili se kolege iz najvećih zemalja u razvoju


Klimatske promjene i trgovinska pitanja dominirali su drugim danom summita najvećih svjetskih ekonomskih sila u Italiji. Danas su se osmero državnika pridružili i čelnici vodećih zemalja u razvoju.

Domaćin summita talijanski premijer Silvio Berlusconi pozdravio je svjetske čelnike na drugom danu diskusija. Na dnevnom redu više manje ista pitanja kao i jučer- globalna financijska kriza, okoliš, klimatske promjene i trgovina. Međutim, na današnjim razgovorima čelnicima G-8 su se pridružili čelnici tzv. skupine G-5 zemalja, koje predstavljaju vodeće ekonomije u razvoju – Kine, Indije, Brazila, Južnoafričke Republike i Mekiska. Međutim, za pregovarački stol pozvani su i predstavnici drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Glede klimatskih promjena, čelnici su jučer postigli sporazum o novim ciljevima za ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova i pokušaju da se ograniči povisivanje temperature zraka za samo dva stupnja Celzijeva u odnosu na pred-industrijsko razdoblje. Objavljujući ovu odluku premijer Berlusconi je naglasio potrebu da se u ovaj proces uključe i druge zemlje, posebno, Kina, Indija i Brazil. Po riječima talijanskog premijera, bilo bi kontraproduktivno ako bi Sjedinjene Države, Kanada, Japan i Europa provele planirane ciljeve o smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova, a druge zemlje to ne bi učinile.

Čelnici G-8 su također istaknuli kako žele da ova organizacija bude znatno obuhvatnija i da se druge zemlje uključe u rasprave o globalnim pitanjima. Ta se izjava inače promatra kao sve veće shvaćanje da dok članice G-8 možda jesu najmoćnije zemlje svijeta, ipak ne mogu riješiti probleme kao što su globalna ekonomska kriza ili klimatske promjene bez pomoć drugih.

Na marginama summita danas se predsjednik Obama sreo ssa svojim brazilskim kolegom Luisom Inaciom Lula da Silvom, a teme su bile klimatske promjene, energija, političke krize u Hondurasu i Iranu ali i nogomet. Predsjednik Lula je, naime, američkom predsjedniku poklonio dres brazilske nogometne reprezentacije s potpisima svih igrača provokativno ga podsjećajući na nedavni poraz američkih nogometaša u finalu Kupa Konfederacije, kada su Amerikanci nakon vodstva od 2:0, izgubili utakmicu 3:2. Predsjednik Obama je uzvratio “…to se više nikada neće ponoviti”

XS
SM
MD
LG