Linkovi

Neda Soltan - 'simbol novog Irana'


Dnevnik New York Daily News piše o reakciji predsjednika Baracka Obame na smrt 26-godišnje Iranke Nede Soltan koja je - posredstvom You Tube-a i Facebooka - postala svojevrstan simbol patnji mlade generacije u toj zemlji koja se bori za veću slobodu.

'Riječ je o bolnom gubitku, no iz iskustva znamo da je povijest, u konačnici, uvijek na strani onih koji se bore za pravdu' – rekao je predsjednik Obama.

Za optužbe iranskog režima da je Washington, navodno, organizirao nemire u Teheranu, Obama je rekao da su 'netočne i apsurdne.' Oni žele skrenuti pažnju svoje javnosti na nešto drugo, no ta im taktika neće uspjeti – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za tisak američki predsjednik.

Časopis Nation piše da Iranke, poput poginule Nede Soltan, imaju vrlo prominentnu ulogu u teheranskim prosvjedima te da se već sada može utvrditi da su one 'simbol novog Irana', bez obzira na konačni ishod aktualne političke krize u ovoj zemlji.

Novinarka časopisa Nation razgovarala je s Mahnaz Afkhani, koja je prije tridesetak godina bila iranska ministrica za ženska pitanja u vladi šaha Reze Pahlavija, a danas živi u izgnanstvu u Sjedinjenim Državama. Mahnaz Afkani kaže da je iranski šah – kojeg je 1979. svrgnula islamska revolucija – nastojao modernizirati Iran, zahvaljujući čemu se znatno popravio položaj žena.

Nakon islamske revolucije, kaže ova Iranka, uveden je svojevrsni spolni apartheid koji je i danas u Iranu sveprisutan – od obrazovanja pa do javnog prometa. 'Zapadne feministice – većinom lijeve orijentacije - nisu se tada željele angažirati na našoj strani, jer bi to značilo da podržavaju šaha i vladu Sjedinjenih Država. Svojom šutnjom pomogle su učvršćenju srednjevjekovne diktature islamskih svećenika, čije pravo lice imamo prilike gledati ovih dana' – kaže ova Iranka u intervjuu za časopis Nation.

XS
SM
MD
LG