Linkovi

'Događaje u Iranu svatko analizira na temelju osobnih želja'


Iranski novinar Ali-Reza Nourizadeh, direktor Centra za arapske i iranske studije u Londonu, kaže da su ovi izbori – kada su u pitanju izborne prijevare – bili najgori u iranskoj povijesti. On prognozira da će vlada aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada – koji je prema službenim rezultatima uvjerljivo pobijedio i osvojio drugi mandat – u konačnici skupo platiti ovu manipulaciju izbornim procesom. Nourizadeh ukazuje na višednevne prosvjede i nemire u Teheranu, koji po njemu, znače da je strpljenju iranske javnosti došao kraj. Vlasti su dodatno sumnjive jer blokiraju izvještavanje stranih medija – kaže ovaj iranski novinar: "Filtriraju sadržaje na internetu. Blokiraju emitiranje televizije i radija Glasa Amerike, BBC-ja, drugih satelitskih mreža. Čak ometaju i slanje elektronske pošte u inozemstvo."

No, Iranci- pogotovo mlada generacija, vijesti o događajima razmjenjuju putem blogova, Facebooka i Twittera. Na taj se način koordiniraju ulične manifestacije u teheranu. Oni koji komuniciraju s inozemstvom to najviše čine preko mobitela koje su nabavili u Turskoj, Dubaiju ili Azerbejdžanu. Ali-reza Nourizadeh je optimist kada su u pitanju dugoročne promjene u njegovoj zemlji. Kaže da se iranske vlasti neće usuditi u krvi ugušiti pro-demokratske prosvjede – kao što je prije dvadeset godina učinila Kina: "Trenutak je posve drugačiji. Kina nije Iran. Vladajući krugovi u Iranu moraju paziti da ne prekorače izvjesnu crtu – čak kada bi i htjeli u krvi ugušiti nemire, to ne mogu. Prije deset godina, okrutno su prekinuli studentsku pobunu i to su skupo platili. Sada će zato biti oprezniji kada je u pitanju upotreba sile."

Izraelski novinar Nathan Guttman, washingtonski dopisnik lista Jewish Daily Forward, kaže da javnost u Izraelu brine kako će iranska vlast odgovoriti na unutrašnji izazov: "Problem s masovnim demonstracijama je taj što ne znate kako će to sve završiti. Pogotovo ako se puca na demonstrante. Postoji mogućnost da sve izmakne kontroli te će vlasti morati poduzeti oštre mjere – jer u protivnom dolaze u pitanje stabilnost zemlje."

Očito je da u Iranu traje borba za vlast između različitih frakcija u islamskom vodstvu – kaže Nathan Guttman: "Ljudi na Zapadu, kao i u Izraelu, sada imaju prilike vidjeti koliko je u Iranu jak reformistički pokret. To je korisno znati, za budućnost. Očito je da je Iran potresen iznutra. Ta činjenica imat će posljedice na mnoga druga pitanja, primjerice na sudbinu iranskog nuklearnog programa."

Arapska novinarka Nadia Bilbassy kaže da je arapski svijet podvojen kada su u pitanju događaji u Iranu: "Oni koji navijaju za Ahmedinedžada – Hamas, Hezbola i Sirija – oni su pozdravili Ahmedinedžadovu uvjerljivu pobjedu na izborima. Oni ne sumnjaju d asu izbori bili pošteni. Druga se strana - nazovimo je umjerenom strujom – nadala da će pobijediti Mousavi. Na temelju mišljenja s ulice, 'zelena', Mousavijeva revolucija slična je 'narandžastoj' ili 'baršunastoj' revoluciji kakve smo vidjeli u Istočnoj Europi."

Nadia Bilbassy kaže da su iranske vlasti protjerale arapsku televizijsku mrežu Al-Arabija još prije godinu dana: "Problem je u tome što u Iranu nema neovisnih promatrača, ne postoji mogućnost da se provede objektivna provjera izbornih rezultata. Teško je reći jesu li izbori bili pošteni ili lažirani, je li Ahmedinedžadova pobjeda 'čista' ili su se glasački listići iz jedne kutije prelijevali u drugu. Ankete su prije izbora pokazivale da će Ahmedinedžad osvojiti dvije trećine glasova. Prije no što osudimo Iran za lažiranje izbora, treba uzeti u obzir mogućnost da je Ahmedinedžad pobijedio na regularan način – zašto što je dobio najviše glasova.

Prognozeri, kaže ova arapska novinarka, često predviđaju buduće događaje na temelju svojih osobnih želja: "Postojao je apetit za promjene na Srednjem istoku, nakon izbora u Libanonu. Mislilo se da će govor predsjednika Obame u Kairu dovesti do nekakvih tektonskih promjena u regiji. Sada smo u Iranu svjedoci činjenice da se to nije dogodilo. Mnogi na Zapadu su se nadali da ako dođe na vlast umjerenjak poput Mousavija, da bi onda Washingtonu bilo lakše."

Nadia Bilbassy kaže da su podjele u Iranu više posljedica pripadnosti različitim društvenim klasama, a ne toliko posljedica različitih političkih filozofija. Ahmedinedžada podržavaju siromašniji slojevi – koji su u Iranu većina. "Njegova retorika protiv Izraela, Irancima nije toliko važna – ona je važna ljudima u arapskim zemljama. Za Irance, glavno je pitanje ekonomija. Ahmedinedžad se ne obraća elitama i možda je upravo zbog toga popularan kod većine Iranaca. S druge strane, teško je reći što se točno događa. Situacija je prilično trusna."

Toliko trusna da je američka vlada prilično oprezna u komentiranju situacije u Iranu. Predsjednik Barack Obama jedino je rekao da ga brine post-izborno nasilje te da Amerika stoji uz univerzalno načelo da se volja naroda treba poštivati, a ne gušiti.

XS
SM
MD
LG