Linkovi

Predsjednik Obama osudio "nepravedne mjere iranskog režima"


Iranske vlasti odbacile su ideju da se ponište rezultati predsjedničkih izbora za koje iranska oporba tvrdi da su bili lažirani. Za to vrijeme, američki predsjednik Barack Obama jučer je izjavio da je legitimnost iranskih izbora vrlo upitna.

Prema iranskim državnim medijima, Vijeće čuvara revolucije – jedno od najutjecajnijih političkih tijela u zemlji – odlučilo je da ne treba ponoviti izbore za predsjednika države jer je glasanje – kako je navedeno – prošlo bez nekih većih neregularnosti.

Za to vrijeme u Washingtonu, predsjednik Obama je ponovio svoje kritike na račun iranskog režima rekavši da je represija protiv pristaša reformističke struje, u Teheranu i drugim iranskim gradovima, 'nepravedna'. Predsjednik Obama je dodao da su Sjedinjene Države kao i cijela međunarodna zajednica 'šokirane' zbog nasilja i hapšenja koje posljednjih dana provodi iranska vlast.

Predsjednik se posebno osvrnuo na smrt 26-godišnje Iranke Nede Soltan, koja je poginula u prosvjedima u subotu, a cijeli je događaj prikazan na Internet stranicama You Tube i Facebook.

Inače, na jučerašnjoj konferenciji za tisak, predsjednik Obama je ponovno odbacio kritike republikanaca iz Kongresa koji tvrde da nije dovoljno oštro a niti brzo reagirao na represiju u Iranu. Predsjednik Obama je rekao da Washington poštuje suverenitet Irana te da se ne miješa u unutrašnje stvari te zemlje. No, Sjedinjene se Države gnušaju represije protiv nevinih ljudi, bez obzira gdje se ona događala – rekao je Barack Obama.

Europska unija je intenzivirala diplomatski pritisak na Iran, zbog represije protiv tamošnje oporbe. Britanija je odlučila protjerati dvojicu iranskih diplomata nakon što je Iran naredio dvojici britanskih diplomata da napuste Teheran. Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da je protjerivanje britanskih diplomata bilo neopravdano te da iranske optužbe o britanskom miješanju u iranska pitanja nemaju nikakve osnove. Iran je za uplitanje u svoja pitanja optužio i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona nakon što je on pozvao islamsku republiku da trenutno prekine s uhićenjima i prestane koristiti silu protiv oporbenih aktivista.

XS
SM
MD
LG