Linkovi

'Da se ne ponovi Budimpešta 1956.' - časopis Foreign Policy o Iranu


Dnevnik Washington Post piše o sve glasnijim kritikama na račun predsjednika Obame koji je – povodom nemira u Iranu - izjavio da se ne 'Washington neće miješati u iranske unutrašnje stvari' te da je 'na iranskom narodu da sam odluči kako će riješiti krizu koja je izbila nakon prijepornih predsjedničkih izbora'.

Republikanci smatraju da bi se predsjednik trebao čvršće postaviti – piše washingtonski list. Iako je Obama prekjučer pozvao vlasti u Teheranu da 'prestanu s nasiljem protiv vlastita naroda', republikanci mu zamjeraju da je 'odveć pasivan'. Njegov protivnik na prošlogodišnjim izborima, senator John McCain, smatra da bi predsjednik trebao 'jače reagirati'. 'Ovo što se događa u Iranu nije samo iranska stvar, ovo je i američki problem. Amerika uvijek mora biti na strani slobode' - prenosi McCainove riječi Washington Post.

Međutim, Thomas Ricks, vojni stručnjak koji piše za časopis Foreign Policy, smatra da Barack Obama pravilno postupa kada oprezno reagira na događaje u Teheranu. 'Mene najviše brine da će prosvjednici u Iranu protumačiti bilo kakvu zapadnu podršku kao znak da ćemo im mi i izravno priteći u pomoć. A nećemo – kao što su na vrlo okrutan način shvatili ustanici u Budimpešti, 1956. godine' – piše Thomas Ricks te dodaje da se nada da mladi ljudi u Teheranu neće shvatiti ozbiljno američke neokonzervativce koji se razbacuju oštrim izjavama o potrebi 'demokratske promjene' na Srednjem istoku.

Uvodničar lista Durango Herald iz savezne države Colorado također smatra da je 'trijezan pristup predsjednika Obame iranskoj krizi' najbolja opcija za Sjedinjene Države. 'Kako je svima jasno da Washington ne može poslati vojsku u Iran, predsjednik u ovom trenutku može jedino pratiti što se događa te eventualno držati Irancima prodike, što mu se lako može obiti o glavu' – piše uvodničar lista iz Colorada. Jer, nastavlja se u članku, iranski režim već sada optužuje Washington za miješanju u unutrašnje stvari. 'Snažnija američka podrška prosvjedima bila bi kontraproduktivna i vjerojatno bi zakomplicirala situaciju' – piše uvodničar Durango Heralda koji žali što 'Amerikanci strpljenje često poistovjećuju s pasivnošću, a bilo kakvu akciju s uspjehom.'

XS
SM
MD
LG