Linkovi

Iz Kongresa rezolucija osude iranskog čelništva zbog kampanje protiv iranskih prosvjednika i ograničavanja rada medija i komunikacija u zemlji


Članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa usvojili su rezoluciju kojom se osuđuje kampanja protiv iranskih prosvjednika i ograničavanje rada medija i komunikacija u zemlji. Za rezoluciju je glasovalo 405 kongresnika, dok je samo jedan glasovao protiv.

Rezolucija osuđuje "kontinuirano nasilje protiv prosvjednika od strane vlade i provladinih paravojnih snaga". Ova rezolucija dosad je najoštriji prijekor od strane američkih dužnosnika nakon više dana puno opreznijih izjava administracije predsjednika Obame o spornim izborima. Glavni pokrovitelji ove rezolucije lobirali su administraciju da zauzme oštriji stav protiv obračuna iranske vlade s prosvjednicima.

Prije toga, na summitu Europske unije u Bruxellesu, izražena je "ozbiljna zabrinutost“ zbog odgovora iranske vlade na dvojbe prosvjednika o legitimitetu ponovnog izbora Mahmuda Ahmedinedžada. Europski su čelnici danas objavili zajedničko priopćenje u kojem se traži od iranske vlade da dopusti svojim građanima pravo na okupljanje i izražavanje svojih stavova na miran način.

XS
SM
MD
LG