Linkovi

Iranski izbori - dilema za administraciju predsjednika Obame


Prijeporni rezultat predsjedničkih izbora u Iranu te nasilje na ulicama Teherana koje je nakon njih uslijedilo glavne su vijesti svjetskih medija.Događaji se posebno pozorno prate u Washingtonu, jer je predsjednik Barack Obama najavio dijalog s tom zemljom.Međutim, kako se čini, započinjanje takve diplomatske inicijative u ovom trenutku bit će vrlo osjetljiv zadatak.

Predsjednik Obama je u prilično nezavidnom položaju.Stručnjaci za Iran preporučuju da predsjednik treba izraziti izvjesne simpatije prema iranskoj oporbi, ali ne smije stvoriti dojam da je Washington otvoreno podržava.Naime, izravnu i otvorenu američku podršku političkim protivnicima aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, Teheran bi sasvim sigurno protumačio kao američko miješanje u unutrašnje stvari Irana.

Podsjetimo, aktualni je predsjednik –tvrde iranske vlasti – uvjerljivo pobijedio na izborima, međutim njegov glavni protivnik Mir Hossein Mousavi tvrdi da su izbori bili lažirani.Već nekoliko dana, ulicama Teherana demonstriraju stotine tisuća njegovih pristaša – na najvećim prosvjedima u posljednjih 30 godina.Što bi predsjednik Obama trebao učiniti?Pitanje je bilo upućeno republikanskom senatoru Johnu McCainu, Obaminom protivniku na prošlogodišnjim američkim predsjedničkim izborima.

John McCain: Trebao bi reći da su iranski izbori bili lažirani, da su bili prijevara, prava lakrdija.Iranskom su narodi bila oduzeta neka temeljna prava.Amerika podržava njihovu borbu protiv represivnog režima.Iranci ne bi trebali još četiri godine biti podvrgnuti režimu Ahmedinedažda i radikalnih klerika.

Međutim, predsjednik Obama je odbio dati takvu izjavu.

Barack Obama: Takva izjava ne bi bila produktivna, ako znamo kakvi su odnosi Sjedinjenih Država i Irana.Dojam bi bio da se američki predsjednik miješa, da želi utjecati na rezultat iranskih izbora.Ono što želim reći je sljedeće:kada vidite da se protiv mirnih demonstranata primjenjuje nasilje – bilo gdje da se to događa – onda je to razlog za zabrinutost, i za mene kao predsjednika a i za američki narod.

Nicholas Burns, bivši visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva, kaže da u ovoj situaciji predsjednik Obama mora vrlo pažljivo postupati.'Mislim da je Obama vrlo dobro postupio kada je rekao da iransku budućnost trebaju odrediti sami Iranci' – kaže Burns.

Stručnjak za Srednji istok u think-tanku Jane's Information Group, Alex Vatanka, također smatra da je dobro što Obama nije preuranjeno kritizirao ishod izbora u Iranu – za koji se ionako točno ne zna kakav je.

Alex Vatanka: Neka se time bave Iranci.A ako trebaju pomoć, ako situacija izmakne kontroli, Amerika može uskočiti.Međutim, činjenica je da ne znamo u kojoj su mjeri izbori bili lažirani, nemamo o tome mnogo informacija.Možda je riječ u prijeporu unutar iranske političke elite.Zbog toga nema smisla ugroziti sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kojoj je cilj početak dijaloga s Iranom.

Trenutna situacija u Iranu takav će dijalog vjerojatno odgoditi, ali će do njega ipak doći – uvjeren je Nicholas Burns.

Nicholas Burns: Mislim da je predsjednik Obama bio u pravu kada je rekao da je došao trenutak za razgovor s našim protivnicima, pogotovo za pregovore s Iranom.Očito, to se neće dogoditi sljedeći tjedan.Potreban je pogodan trenutak.U ovom času, Washington treba biti po strani i motriti što se u Iranu događa, u nadi da će ova situacija možda uroditi i nečim pozitivnim.

Američki analitičari uvjereni su da bi približavanje Washingtona i Teherana bilo lakše da je pobijedio Mousavi, a ne Ahmedinedžad.Međutim drugi upozoravaju da na iransku vanjsku politiku najviše utječe vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, a da je predsjednik države na tom području razmjerno nevažan.

XS
SM
MD
LG