Linkovi

Zatvorene američke novinarke - sjevernokorejski adut u nuklearnim pregovorima?


List Christian Science Monitor piše da će Washingtonu biti jako teško odvojiti svoju politiku protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa od slučaja dviju američkih novinarki koje su jučer u Sjevernoj Koreji osuđene na 12 godina zatvora.

Podsjetimo, dvije su novinarke radile na dokumentarcu o sjevernokorejskim izbjeglicama u Kini a uhićene su prije nekoliko mjeseci zbog navodnog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju.

Američka nastojanja da se blokira sjevernokorejski nuklearni program – pogotovo nakon prošlomjesečnih nuklearnih testova – bit će pod utjecajem ovog slučaja, koji ulazi u kategoriju ljudskih prava, kaže Geoffrey Kemp iz washingtonskog Centra Nixon.

Postoji i izvjesna nada da bi Pjongjang iz humanitarnih razloga možda mogao oprostiti kaznu američkim novinarkama korejskog podrijetla, Lauri Ling i Euni Lee – po uzoru na Iran, koji je prošli mjesec, zbog navodne špijunaže, prvo osudio jednu američku novinarku, no kasnije je presuda ipak bila promijenjena i ona se mogla vratiti kući.

Međutim, stručnjak za Koreju iz washingtonskog Centra za strateška i međunarodna istraživanja Victor Cha smatra da sjevernokorejski režim nije uhitio američke novinarke kako bi zadobio adut u pregovorima o svom nuklearnom programu. Pjongjang ne želi da se internacionalizira humanitarna kriza s izbjeglicama iz te zemlje, i to je glavni razlog za suđenje američkim novinarkama – piše u Christian Science Chronicle-u.

******

List Salt Lake Tribune iz savezne države Utah piše o razlikama između republikanaca i demokrata kada je u pitanju reforma zdravstvenog sustava.

Zdravstvo je u Sjedinjenim Državama komercijalni sektor i ono predstavlja sedminu nacionalnog gospodarstva. No, oko pedeset milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje – i vlada predsjednika Obame nastoji reformirati postojeći sustav tako da se on proširi i na ljude koji ga sada ne mogu priuštiti. Najveći dio zdravstveno osiguranih Amerikanaca ima privatno zdravstveno osiguranje, preko poslodavca, i s njim je manje-više zadovoljno.

Bijela kuća predlaže da država uđe na tržište zdravstvenih usluga, ponudi vlastiti plan zdravstvenog osiguranja i na taj način cijelo tržište učini kompetitivnijim i, u konačnici – jeftinijim.

Republikanci se – piše list iz Salt Lake Cityja – protive ovoj ideji jer prema njima, država će se doduše natjecati, ali će to činiti s novcem poreznih obveznika. Uz to, ojačat će državna birokracija - na uštrb liječničke profesije. Senator Orin Hatch, republikanac iz Utaha, protivi se mogućnosti da 'država određuje cijene medicinskih usluga te odlučuje na koje zdravstvene usluge građani imaju pravo, a na koje ne'.

XS
SM
MD
LG