Linkovi

Svatko može propasti ako misli da je 'vječan' - pouka stečaja General Motorsa


Dan Neil, stručnjak za automobilsku industriju koji piše za Los Angeles Times, komentira odlazak u stečaj korporacije General Motors.

'Da vam je prije pedeset godina netko rekao da će General Motors bankrotirati, mislili bi da je vaš sugovornik ili poludio ili da je komunist' – piše Dan Neil, koji se pita: ako je propao General Motors, mogu li propasti i Sjedinjene Države? Svakako, mogu – to je i glavna pouka odlaska u stečaj najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

'Svaki organizam koji smatra da je vječan i jedinstven tako završava. Nestanak prijeti svakome tko nije sposoban korigirati se i reformirati, svakome tko ne planira dugoročno i ne razmišlja dalje od nosa, svakome tko pliva u dugovima' – piše ovaj komentator Los Angeles Timesa.

Dan Neil dodaje da je vrlo važno da – bilo u firmi, bilo u državi - postoji svijest o mogućnosti da se propadne, koju prati sustavan napor da se 'propast' izbjegne.

General Motors neće nestati, ali će iz korijena biti drugačiji – bit će manji, inteligentniji, štedljiviji, agresivniji. 'Takvom reorganizacijom bit će potvrđena i često spominjana misao iz pedesetih godina prošlog stoljeća: što je dobro za General Motors, dobro je i za Ameriku' – piše komentator Los Angeles Timesa.

******

Vojni stručnjak Ralph Peters u dnevniku New York Post kritizira vanjsku politiku predsjednika Baracka Obame.

"Naši ga neprijatelji testiraju, žele vidjeti koliko daleko mogu ići. Iran, Sjeverna Koreja, Venezuela, Rusija… Za to vrijeme, Obamina vanjskopolitička doktrina glasi: 'svaki je neprijatelj zapravo prijatelj. Ako to nije sada, onda će to biti u budućnosti. Najvažnije je – razgovarati'."

Bijela kuću najviše zanimaju prava zatočenika u Guantanamu, a boji se spomenuti prava žena u islamskom svijetu ili kritizirati masovna i svakodnevna kršenja ljudskih prava u Kini – tvrdi Ralph Peters.

"Demokracija, pravedni izbori i ljudska prava u inozemstvu – sve to sadašnju administraciju previše asocira na Georgea Busha i Richarda Cheneya, pa o tim problemima uopće ne želi govoriti" - piše komentator newyorškog dnevnika.

XS
SM
MD
LG