Linkovi

Obama: Stečaj GM-a bolan, ali neophodan


Predsjednik Barack Obama izjavio je danas da je stečajni postupak General Motorsa bolan, ali nužan, te da predstavlja korak prema oživljavanju ove ikone američke autoindustrije.

U svom govoru, predsjednik Obama je rekao kako shvaća da će u tom procesu biti izgubljena radna mjesta, međutim, ta će žrtva pomoći stvaranju nove snažnije kompanije koja će služiti budućim generacijama.

General Motors podnio je prijavu za stečaj prije jutrošnjeg otvaranja burzi u New Yorku. Ova preko sto godina stara kompanija prijavila se za sudsku zaštitu od zajmodavaca nakon što je provela mjesece pokušavajući restrukturirati svoje poslovanje kako bi postala profitabilnija. Unatoč milijardi dolara koje je GM dobio od američke vlade nije se uspio oporaviti od strmoglavog pada prodaje svojih automobila.

Viši dužnosnici administracije predsjednika Obame sinoć su dali izjave medijima u kojima su rekli da procjenjuju da će ova kompanija ukinuti 21 tisuću radnih mjesta. Prema njihovim riječima, američka vlada bit će većinski vlasnik nove kompanije, međutim, vlada se ne želi uključiti u svakodnevno rukovođenje General Motorsa. Isti dužnosnici kažu da bi GM mogao biti reorganiziran unutar 60 do 90 dana.

Prema dužnosnicima kompanije, General motors će trebati prodati oko 10 milijuna vozila godišnje da bude isplativ, odnosno da posluje bez gubitka. Prije ove reorganizacije kompanija je morala prodati 16 milijuna vozila da bi poslovala bez gubitaka. Kao dio organizacije, američko Ministarstvo financija će osigurati dodatnih 30 milijardi i 100 milijuna dolara u zajmovima za GM, a kanadska provincija Ontario obećala je za istu svrhu 9 milijardi i 500 milijuna.

Evo i kratkog podsjetnika na početke onog što je nekad bila najmoćnija korporacija na svijetu. General Motors osnova je Billy Durant 16. rujna 1908. godine pod imenom Buick. Tijekom sljedeće tri godinejednostavno je apsorbirao druge tadašnje proizvođače automobila – Oldsmobile, Cadillac, GMC, Chevrolet i Pontiac. Tijekom godina dodavane su i druge proizvodne linije poput Hummera, Saturna i Saaba. Godine 1979. GM je zapošljavao 618 tisuća američkih radnika, više negoli bilo koja druga kompanija. General Motors predstavio je prvo vozilo s potpuno automatskim mjenjačem, instalirao prvi motor s osam cilindara u Chevrolet i postavio prvi "peraju morskog psa" na Cadillac. Prvi model luksuznog sportskog automobila Corvette predstavljen je 1953. godine i još se uvijek proizvodi. Međutim, sve ove godine, Genetral Motors nije svojim kupcima prodavao samo automobile – prodavao je i snove vozačima svih životnih dobi.

XS
SM
MD
LG