Linkovi

Da bi se reorganizirao General Motors prvo treba proglasiti bankrot


Američki mediji najavljuju da će korporacija General Motors danas u jutro – neposredno prije otvaranja burze u New Yorku - proglasiti bankrot. Medijska izvješća mahom navode anonimne izvore prema kojima su glavni ulagači u General Motors najavili podršku rekonstrukciji najvećeg američkog proizvođača automobila – ukoliko on uđe u stečaj.

Kako se očekuje, jutros će konferencije za tisak održati i čelnici GM-a a i predsjednik Barack Obama, i na njima će se govoriti o budućnosti ove firme kao i vladinoj pomoći da se General Motors održi, makar i u znatno promijenjenom obliku.

Viši dužnosnici Bijele kuće izjavili su da se vlada nada da će rekonstrukcija GM trajati između dva i tri mjeseca. Reorganizirani General Motors trebao bi godišnje – samo da se održi – prodavati najmanje 10 milijuna automobila. Vlada Sjedinjenih Država bit će većinski vlasnik ove korporacije, no država neće biti uključena u svakodnevno vođenje firme.

Ministarstvo financija obećalo je dodatnih tridesetak milijardi dolara za General Motors, a vlada Kanade te kanadska pokrajina Ontario – gdje su mnogi pogoni GM-a – također je najavila pomoć od oko devet i pol milijardi dolara.

Danas se također očekuje sudska odluka u vezi predloženog sjedinjavanja Chryslera, koji je također proglasio bankrot, i talijanskog Fiata.

XS
SM
MD
LG