Linkovi

Pred summit skupine G-20 predsjednik Obama sastao se s britanskim premijerom te predsjednicima Rusije i Kine


Predsjednik Barack Obama i britanski premijer Gordon Brown pozvali su jučer na globalno jedinstvo dok se svjetski čelnici okupljaju u Londonu na ekonomskom summitu skupine G-20. Američki predsjednik se sastao i s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvjedevim i kineskim Hu Jintaoom.

Predsjednik Obama je rekao da nijedna zemlja ne može sama riješiti globalnu ekonomsku krizu. Govoreći prije summita G-20 američki predsjednik je naglasio potrebu da svi sudionici trebaju surađivati na pronalaženju zajedničkih ciljeva: "Potpuno sam uvjeren da će ovaj sastanak odraziti ogroman konsenzus o potrebi da se surađuje u rješenju ovih problema."

Međutim, postoje i znaci napetosti, kako se summit priprema za početak rada. Neke zemlje krive Sjedinjene Države za izazivanje ekonomske krize kroz deregulaciju financijskih tržišta – poteza za koji se vjeruje da je doveo do problema sa zajmovima i potaknu ekonomsku krizu.

Nakon susreta s Gordonom Brownom, Barack Obama se susreo sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim. Dvojica čelnika postigla su sporazum o smanjivanju arsenala nuklearnih raketa dugog dometa. Predsjednik Obama i Dmitrij Medvjedev su rekli da je došlo vrijeme za novo doba u američko ruskim odnosima. Počeli su s obećanjima o smanjenju strateškog ofenzivnog oružja.

"Vjerujem da smo danas započeli vrlo konstruktivan dijalog koji će nam omogućiti da surađujemo na pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je smanjivanje nuklearnog naoružanja i ojačavanje ugovora o neširenju takvog oružja" - izjavio je predsjednik Sjedinjenih Država.

U pismenom priopćenju s tog sastanka najavili su prve značajne razgovore o smanjivanju naoružanja u više od jednog desetljeća. Rečeno je da će dati upute svojim pregovaračima da počnu raditi na novom sporazumu o naoružanju kojim će se zamijeniti postojeći Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja START potpisan 1991. a koji uskoro istječe.

Predsjednik Obama susreo se i sa svojim kineskim kolegom Huom Jintaoom i prihvatio njegov poziv da posjeti Kinu tijekom druge polovice ove godine. U pismenom priopćenju nakon ovog sastanka kaže se da su se dvojica čelnika složila oko pojačavanja suradnje na polju ekonomije, trgovine, energetika, klimatskih promjena, borbi protiv terorizma, obrazovanju i zdravstvenim pitanjima. Dogovoreno je i utemeljivanje Američko-kineskog ekonomskog i strateškog dijaloga. Prvi sastanak na visokoj razini u okviru te nove inicijative trebao bi se održati u Washingtonu tijekom nekoliko sljedećih mjeseci.

Uoči početka summita G-20 u Londonu se održavaju prosvjedi na kojima su demonstranti razbijali prozore i u jednom trenutku upali u zgradu Royal Bank of Scotland, prije negoli ih je policija rastjerala. Pokušavali su ući i u Središnju britansku banku čiji su prozori bili prekriveni drvenim pločama u očekivanju prosvjeda.

Zbog velike nazočnosti policije i snaga sigurnosti, britanski dnevnik Times nazvao je glavni britanski grad 'Tvrđava London'.

Predsjednikova supruga Michelle posjetila je jedan medicinski centar za rak u Londonu, gdje se pridružila supruzi britanskog premijera Gordona Browna u obilježavanju prve godišnjice tog centra.

Prva američka dama i predsjednik Obama tijekom boravka u Londonu sastali su se i s kraljicom Elizabetom i princem Philipom, te autoricom Harryja Pottera J. K. Rowlings.

XS
SM
MD
LG