Linkovi

Gospodarstvo i Afganistan - glavne teme Baracka Obame u Europi


Jednotjednom turnejom predsjednika Barcka Obame po Europi dominirati će svjetska gospodarska kriza i nova strategija prema Afganistanu. Među postajama na putu, tu je London - gdje će američki predsjednik sudjelovati na summitu skupine G-20. Nakon toga, Obama odlazi u Francusku odnosno Njemačku, na summit NATO saveza.

Dok je bio predsjednički kandidat, Barack Obama je u Berlinu održao jedan od svojih najvećih izbornih skupova. "Amerika nema boljeg partnera od Europe".

Govorio je o novom dobu u transatlantskim vezama – ukoliko postane predsjednik. "Postoje neslaganja između Europe i Amerike. Nema sumnje da će neslaganja postojati i u budućnosti. Međutim, povezuju nas zajednički, globalni problemi".

Europljani žele vidjeti hoće li Barack Obama – sada kada je u Bijeloj kući –prijeći s riječi na djela. Reginald Dale analizira američko-europske odnose pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. "Ovo je zapravo prva prilika predsjednika Obame da pokaže svijetu kakav je državnik, a ne da samo o tome govori".

Prva mu se prilika ukazuje na londonskom summitu, na kojem sudjeluje 20 najvećih ekonomija svijeta. Reginald Dale kaže da je financijska kriza vrhunski prioritet. "Zašto svi gledaju prema Sjedinjenim Državama kada traže zemlju koja će predvoditi svijet u ovom trenutku? To je zbog ekonomske krize, ona utječe na sve".

Predsjednik Obama je u Europi izuzetno popularan, za razliku od svog prethodnika Georgea Busha. John Glenn iz njemačke Zaklade Marshall u Sjedinjenim Državama, kaže da Barack Obama tu popularnost treba iskoristiti. "Europskim je čelnima razmjerno lako bilo reći NE Georgeu Bushu. Bit će im puno teže da odbiju Baracka Obamu".

Zadobivanje veće podrške od europskih saveznika za misiju u Afganistanu je glavni predsjednikov prioritet na summitu NATO saveza. Na tom pitanju bi se mogle sudariti simpatije Europljana za Obamu i njihovo načelno protivljenje ratu. Britanski premijer Gordon Brown jedini je europski čelnik koji je vodio službene razgovore s predsjednikom Obamom od preuzimanja dužnosti.

Nakon susreta u Bijeloj kući, britanski premijer je pred zajedničkim zasjedanjem oba doma Kongresa izjavio da su transatlantske veze danas snažne. "Ne postoji stara Europa, ne postoji nova Europa - postoji samo vaša prijateljica Europa".

Administracija predsjednika Busha razlikovala je stare saveznike na Zapadu i nove demokratske zemlje na Istoku Europe, gdje je njena politika bila znatno popularnija. Očekuje se da će predsjednik Obama pružiti ruku državnicima diljem cijelog starog kontinenta. Nakon summita NATO saveza predsjednik će posjetiti Češku. Turska će biti posljednja postaja prvog službenog posjeta predsjednika Obame Europi, a spekulira se da bi u Istambulu mogao i održati dugo očekivani govor namijenjen muslimanskim zemljama.

XS
SM
MD
LG