Linkovi

Hoće li Obamin dolazak u Europu biti zasjenjen razlikama oko strategije za ekonomski oporavak?


Predsjednik Barack Obama danas odlazi na turneju po Europi kojom će dominirati problematika vezana s ekonomskom krizom te nova strategija za Afganistan. Obama je i dalje vrlo popularan u Europi, iako postoje razlike koji bi mogle zasjeniti njegov dolazak na stari kontinent, prvi u svojstvu šefa države.

Barack Obama u Europi i dalje uživa status super-zvijezde, prvenstveno zbog toga što su mnogi Europljani sretni što u Bijeloj kući više nije George Bush. No, entuzijazam za novog američkog predsjednika bit će testiran u sljedećih nekoliko dana – na summitu skupine G-20 u Londonu, na summitu NATO-a u Francuskoj odnosno Njemačkoj, te prilikom Obaminih posjeta Češkoj i Turskoj.

U Europi je posljednjih dana prilično oštro kritiziran Obamin gospodarski plan, kojim se američka ekonomija nastoji pokrenuti izdašnom državnom potrošnjom. Europske se vlade u pravilu protive ovakvoj američkoj ekonomskoj strategiji. Češki premijer u ostavci, Mirek Topolanek nazvao je navodnu rastrošnost Washingtona 'putem u pakao'.

Razlike će biti očite i na summitu skupine G-20, kaže Robin Shepherd iz britanske znanstvene ustanove Henry Jackson Society: "Sve se svodi na to koliko imate gotovine i kakav vam je državni proračun. Europljani misle da čine sve što mogu i da im Washington ne treba docirati što da rade. S druge strane, svjesni su da u ovoj krizi moraju surađivati s Amerikom. Na kraju, svatko će postupati po svome, uz izvjesnu koordinaciju."

Na summitu NATO saveza, trećeg i četvrtog travnja u Francuskoj i Njemačkoj, glavna tema će biti Afganistan. Predsjednik Obama će od saveznika zatražiti da u tamošnju misiju NATO saveza pošalju dodatne snage. Tome se međutim većina Europljana protivi jer misle da je sukob u Afganistanu već izgubljen, kaže francuski analitičar Philippe Moreau Defarges:

"Očito je da mnogi Europljani, prvenstveno Francuzi, ne žele u Afganistan slati nove snage.Mnogi taj rat smatraju izgubljenim. Sada žele vidjeti kakvo će političko rješenje predložiti Obama. Mislim da će se debata o Afganistanu svesti na utvrđivanje što lakšeg izlaska iz te zemlje, bez dojma da se radi o porazu NATO-a," kaže Defarges.

Postoje i druge razlike. Neke 'stare' članice NATO-a protive se američkoj podršci članstvu Ukrajine i Gruzije. Poljska i Češka nadaju se da će Obamina administracija ostati pri planovima o postavljanju dijela protu-raketnog štita na njihovim teritorijima – bez obzira na rusko protivljenje.

No, bez obzira na ove razlike u gledištima, predsjednik Obama je i dalje vrlo popularan u Europi, kojoj je posebno drago što je najavio promjene u američkoj politici u vezi s klimatskim promjenama te što je najavio novu diplomatsku inicijativu prema Iranu.

Profesor međunarodnih odnosa na Američkom sveučilištu u Parizu Hall Gardner o tome kaže: "Europa se nada da će Obama voditi multilateralnu vanjsku politiku, da je razdoblje američke arogancije i jednostranosti gotovo. Nadaju se da će Obama slušati mišljenje saveznika i da će s njima surađivati. Bush ih je doduše saslušao, ali je radio što ga je volja."

Robin Shepherd očekuje da će Europljani biti prilično strpljivi s Obamom, te da će se njegov svojevrsni 'medeni mjesec' – barem kada je Europa u pitanju - nastaviti još izvjesno vrijeme. Inače, američki će se predsjednik za vrijeme summita skupine G-20 u Londonu susresti i sa svojim kineskim, odnosno ruskim, kolegom.

XS
SM
MD
LG