Linkovi

Dan predsjednika u znaku Abrahama Lincolna


Milijuni Amerikanaca danas imaju neradni dan jer je u Sjedinjenim Državama savezni praznik – Dan predsjednika. Veljača je mjesec u kojem su rođena dvojica istaknutih američkih predsjednika George Washington 1732. godine i Abraham Lincoln 1809. godine.

Dan predsjednika prvi je put službeno obilježen 1885. godine u čast rođendana prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona koji je rođen 22. veljače. Amerikanci u mnogim državama počeli su obilježavati i Lincolnov rođendan, 12. veljače, nakon što je 1865. godine, svega nekoliko dana nakon okončanja Građanskog rata, izvršen atentat na tog američkog predsjednika.

Kongres je 1968. godine odredio da se trećeg ponedjeljka u veljači obilježava Dan predsjednika.

Posebna proslava ove godine održana je u Springfieldu, u saveznoj državi Illinois, iz kojeg je Abraham Lincoln. U Springfieldu se nalaze brojne povijesne znamenitosti vezane s Lincolnom - njegova kuća te zgrada u kojoj je radio i napisao svoj prvi inauguracijski govor.

Duh 16. američkog predsjednika i dalje živi u ovom gradu. Među ostalim, nedavno je otvoren novi muzej koji nosi njegovo ime.

Popularnosti Abrahama Lincolna pridonio je i aktualni predsjednik Barack Obama koji svog prethodnika iz Illinoisa često ističe kao osobni uzor.

XS
SM
MD
LG