Linkovi

Radanovich: 'Vrlo sam zadovoljan što je Hrvatska na pragu NATO-a'


Očekuje se da će Hrvatska i Albanija na summitu NATO saveza početkom travnja postati punopravne članice Sjevernoatlanske organizacije. O toj je temi, ali i o američko-hrvatskim odnosima naš novinar Ivica Puljić razgovarao s kongresmenom Georgem Radanovichem.

Da bi Albanija i Hrvatska postale članice NATO saveza potrebno je da parlamenti svih 26 zemalja-članica ratificiraju Protokol o proširenju. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske je objavilo priopćenje u kojem se kaže "…da Hrvatska očekuje skoru ratifikaciju i u preostalim državama članicama - Grčkoj, Nizozemskoj i Portugalu - kako bi u travnju ove godine na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu, u povodu obilježavanja 60. obljetnice osnivanja Saveza, sudjelovala kao njegova punopravna članica".

Kongres Sjedinjenih Država je među prvima ratificirao Protokol o proširenju na Hrvatsku, a kongresmen hrvatskog podrijetla George Radanovich je, kao supredsjedatelj hrvatskog kluba u Kongresu, neumorno radio na američkoj potpori Hrvatskoj za ulazak u NATO.

George Radanovich: "Ima mnogo razloga za zadovoljstvo među američkim prijateljima koje Hrvatska ima ovdje. Zaista smo zadovoljni, jer smo pet godina radili upravo na tome."

Hrvatski klub u Kongresu je prvotno utemeljen da bi pomogao Hrvatskoj da uđe u NATO, ali se, isto tako radi i na pomoći oko ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

George Radanovich: "Nadamo se da možemo pomoći na bilo koji način u tom projektu… tu su i trgovački odnosi Amerike i Hrvatske, zatim hrvatsko-slovenski odnosi… Želimo biti partneri za dobrobit Hrvatske ovdje u Sjedinjenim Državama. Hrvatski klub u Kongresu ima 45 članova i to je prilično velika skupina ljudi koji prepoznaju vrijednosti u odnosima između naše dvije zemlje."

Lobiranje za Hrvatsku u američkom Kongresu odvijalo se tijekom administracije predsjednika Busha, koji je i posjetio Hrvatsku prošle godine. Što kongresmen Radanovich očekuje od nove vlade predsjednika Obame kada je Hrvatska u pitanju?

George Radanovich: "Nadam se da ćemo nastaviti raditi na tome da se dobri odnosi dvije zemlje nastave. Mislim da ova administracija prepoznaje mjesto Hrvatske te da postoji mišljenje da Hrvatska ima važnu ulogu u tom dijelu svijeta te što više mi njegujemo taj odnos to će on više utjecati na mir i sigurnost u regiji. Voljeli bi pomoći i drugim zemljama tog područja da uđu u NATO te proširiti sferu Europske unije i na te zemlje. Mislim da je administracija predsjednika Obame okrenuta takvim projektima."

Sjedinjene Države i Hrvatska su nedavno potpisale i dokument koji je korak naprijed u procesu da se hrvatski državljani oslobode potrebe traženja ulazne vize za dolazak u Sjedinjene Države. To i jeste, zajedno s predstavljanjem hrvatskih gospodarskih i kulturnih mogućnosti, najpreča zadaća - rečeno nam je u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.


XS
SM
MD
LG