Linkovi

Milorad Pupovac u novom američkom predsjedniku vidi inspiraciju za cijeljenje dubokih podjela na Balkanu i u Europi


“Riječ je očito o predsjedniku s velikom unutrašnjom energijom” – rekao je o predsjedniku Baracku Obami zastupnik Hrvatskog Sabora Milorad Pupovac. Nakon sudjelovanja na Molitvenom doručku u Washingtonu - gdje se gostima iz svijeta obratio i američki predsjednik - gospodin Pupovac je iznio svoje dojmove u razgovoru sa Žoržom Crmarićem.

Prvo pitanje koje smo postavili Miloradu Pupovcu ticalo se hrvatsko-američkih odnosa. Preciznije, što za te odnose znači dolazak Baracka Obame u Bijelu kuću?

„To je za hrvatsko-američke odnose i odnose zemalja cijele regije i američke politike sasvim sigurno nova stranica, nova mogućnost. Kako zbog toga što imamo posve drugačijeg predsjednika nego što smo imali ranije, tako i zbog toga što je američka politika zapravo odlučila obnoviti povjerenje kao lider liberalne demokracije posljednjih dvjesto godina i zato što će očito pružiti svojim primjerom kako i na koji način prevladati ono što nas je dovelo u krizu u kojoj se danas nalazi većina zemalja današnjega svijeta počevši sa samom Amerikom,“ kaže Pupovac.

Bivši predsjednik George Bush prošle je godine posjetio Hrvatsku, a predsjednički posjeti se u pravilu smatraju vrhuncem jakih odnosa između dvije zemlje. Upitali smo zastupnika Pupovca, što se iznad toga može učiniti na daljnjem jačanju partnerskih odnosa Sjedinjenih država i Hrvatske?

„Politika prema NATO-u i prema Europskoj uniji će sigurno imati svoj jednaki tempo i imati svoj jasan kontinuitet u tom pogledu i tu promjena nema niti ih se treba očekivati. Ono što je realnije jeste da će barem u prvoj godini svoga mandata predsjednik Barack Obama biti više fokusiran na Sjedinjene američke države i na globalno stanje u svijetu a manje na pojedine aspekte stanja u regijama kao što je Balkan ili kao što se neka druga krizna područja,“ rekao je gospodin Pupovac.

S obzirom da je izbor predsjednika iz redova manjine u Americi predstavljao povijesni događaj, upitali smo gospodina Pupovca - daje li taj događaj neke poticaje i ideje Europi, Hrvatskoj…?

„To je sigurno emancipacijski događaj ne samo za Sjedinjene države nego za cijeli svijet. Ja vjerujem da će duh tog događaja i politika koja će nakon njega uslijediti doprinijeti tome da će traume s kojima mi još uvijek živimo, podijele koje su još uvijek duboke, nepovjerenje koje teško prevladavamo, nakon ovoga zapravo u mnogim našim sredinama ljudi moći naći inspiraciju i kazati – ako je to bilo moguće u Sjedinjenim američkim državama, ako je to bilo moguće nakon historijskog opterećenja koje su rasne podjele nosile, zašto ne bismo mi imali snage, zašto ne bismo i mi mogli napraviti to što su napravile Sjedinjene države za svoje opće dobro i svoj opći boljitak,“ kazao je Pupovac.

Na kraju, upitali smo gospodina Pupovca za osobne dojmove s Molitvenog doručka.

„Obama je održao govor koji je cijeli događaj učinio jednom vrstom cjeline, koji je cijeli događaj prožeo zapravo onim što današnjem svijetu u velikoj mjeri nedostaje a to je da te razlike koje postoje da te podjele koje postoje, da ti konflikti koji postoje, zapravo ipak imaju neku vrstu zajedničkog nazivnika. U jednom mjestu je kazao i to sam dobro zapamtio i vjerujem da ću zapamtiti za dugo – nijedna od religija, a citirao je neka opća mjesta i kod Židova i kod muslimana i kod kršćana i kod budista – i onda je na kraju rekao nijedna od ovih velikih religija ni u kojoj od njih nećete naći mržnju kao mjesto iz kojega se kreće, ili kao mjesto prema kojem se ide, a pogotovo ne kao put na kojem trebate sresti ljude i u tom duhu se s njima sretati. Tako da, riječ je očito o predsjedniku sa velikom unutrašnjom duhovnom energijom i to se osjetilo i u dvorani kao što se osjeća i izvan same dvorane,“ rekao je Milorad Pupovac.

XS
SM
MD
LG