Linkovi

Ivo Josipović: Sviđa mi se novi kurs Baracka Obame, s naglaskom na ljudska prava i bez unilateralizma na svjetskoj sceni


Na Molitvenom doručku koji je jučer održan u Washingtonu bio je i Ivo Josipović, zastupnik SDP-a u Saboru. Ivo Josipović kaže da ga se vrlo dojmio taj skup 'ljubavi, prijateljstva, razumijevanja i optimizma'.

Gosti iz oko 180 zemalja svijeta su se na Molitvenom doručku susreli s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom. Upitali smo Ivu Josipovića očekuje li neke promjene u hrvatsko-američkim odnosima, nakon promjene u Bijeloj kući.

Ivo Josipović: Sjedinjene Američke Države su i do sada Hrvatskoj bile veliki prijatelj i podrška. Siguran sam da se to neće promijeniti. Ono što bi se moglo dogoditi je to da zajednički radimo na nekim prioritetima koji su do sada bili malo u zapećku, recimo to tako. Meni se osobito jako sviđa taj novi kurs Baracka Obame vezan za ljudska prava, a u sferi međunarodnih odnosa napušta se unilateralizam. Tu se možda otvara još jedna bolja i ljepša stranica suradnje Sjedinjenih Država sa svijetom.

Ivo Josipović kaže da je Hrvatska u ovom trenutku koncentrirana na to da što brže postane članica Europske unije. On misli da je Hrvatska 'odavno ispunila veliku većinu uvjeta za članstvo.' U ovom trenutku, glavni joj je problem granica sa Slovenijom.

Ivo Josipović: Tu smo se suočili sa situacijom u kojoj Slovenci iskorištavaju pomalo svoj položaj člana Europske unije i inzistiraju na rješenju koje nije pravno utemeljeno nego je utemeljeno na nečemu što oni nazivaju 'pravičnost', 'pravednost'… U situaciji kada nemamo sređeno ili dogovoreno rješenje, mislim da bi za hrvatsko-europsku budućnost, a i za dobre hrvatsko-slovenske odnose – jer to je naš zajednički strateški interes – bilo najbolje da se pitanje granica ostavi i da se počne pripremati rješenje koje je razumno i prihvatljivo za obje strane, a da to u ovom trenutku ne bude prepreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Jer, Hrvatska će u Europsku uniju, kad-tad, sigurno ući.

Prijeporu sa Slovenijom, kaže Ivo Josipović, treba prići hladne glave.

Ivo Josipović: Slovenija naprosto želi izaći na otvoreno more, želi imati more i podmorje više nego što joj to trenutno pripada, ili što bi joj – barem ja tako sudim – po međunarodnom pravu pripadalo, i oni naravno koriste svoju poziciju. Mislim da to treba prihvatiti racionalno. Mislim da raspirivanje strasti i karakterizacija slovenske pozicije kao 'kaprica' ili 'zloće' nije produktivno. Mislim da hladne glave treba sagledati situaciju i treba poduzeti sve što je u najboljem hrvatskom interesu da se problem riješi. Kažem, ako nema dogovora, ako obje strane ostanu na istim pozicijama kao sada, jedino razumno rješenje je Međunarodni sud u Hagu koji bi trebao riješiti taj problem.

U uvjetima globalne ekonomske krize Hrvatskoj će vjerojatno biti teže postati članica Europske unije, kaže ovaj profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta. Osim toga, kriteriji za pristup – kaže Josipović – su očito s vremenom pooštreni.

Ivo Josipović: Velika je šteta da Hrvatska nije prije ušla u Europsku uniju, jer je imala barem jednake uvjete za to kao i Rumunjska i Bugarska. S druge strane, Europa s pravom upozorava na neke naše probleme, posebice korupciju i pravosuđe. To su problemi koje moramo radi sebe riješiti, a ne samo radi Europske unije. Moguće je da će se preispitivati politika pristupa Europskoj uniji iako mislim da je dovoljno tvrd zaključak da će Hrvatska biti sljedeća članica Unije. Suočavanje s ekonomskim problemima bit će potrebno i sadašnjoj Uniji a i budućim članicama, možda bi bilo i bolje da se taj problem pokuša riješiti globalno, u jednoj jedinstvenoj Europi, mjerama koje će pomoći da se izađe iz ovog stanja koje, kako kažu, tendira da bude još gore nego što je sada.


XS
SM
MD
LG