Linkovi

Proračunski rashodi za kulturu i umjetnost - poticaj gospodarstvu?


I umjetnost je žrtva ekonomske recescije, a republikanci i demokrati uhvatili su se u koštac oko troška od 50 milijuna dolara koji su u paketu ekonomskih poticaja Baracka Obame predviđeni za Nacionalnu zakladu za umjetnost.

Republikanci se pitaju kako taj trošak može doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta. Druga strana tvrdi da umjetnost upošljava šest milijuna Amerikanaca te da generira 167 milijardi dolara zarade. Novac izdvojen za umjetnost, kažu demokrati, doveo bi do otvaranja novih radnih mjesta u toj sferi.

Diljem Sjedinjenih Država, u međuvremenu, brojne 'kulturnjačke' ustanove postale su žrtve recesije. Sheakespearovo kazalište u Milwaukeeju je ugašeno. Opera u Los Angelesu otpušta 17 posto uposlenih, opera u Baltimoreu proglasila je bankrot, a Simfonijski orkestar Virginije smanjio je plaće za 20 posto. U New Yorku, operna kuća Metropolitan također se našla u teškoj situaciji jer su privatne donacije pale za deset milijuna dolara, a Zaklada Metropolitan je na burzi izgubila trećinu novca.

XS
SM
MD
LG