Linkovi

Obama: 'Recesija - kontinuirana katastrofa za američke radnike iz srednje klase'


Predsjednik Barack Obama izjavio je da je recesija "kontinuirana katastrofa" za američke radnike iz srednje klase. Američki je predsjednik ovo izjavio nakon što su objavljena vladina izvješća da se gospodarstvo u posljednjem tromjesečju prošle godine smanjilo za 3,8 posto. Barack Obama je rekao kako je sad "vrijeme za akciju" i pozvao Senat da brzo usvoji predloženi paket mjera za stimuliranje gospodarstva težak preko 800 milijardi dolara, koji je ovaj tjedan već usvojen u Zastupničkom domu.

Predsjednik Obama je izjavio da se recesija proširila na sve segmente ekonomije. "Obitelji manje kupuju, biznisi manje ulažu, poslodavci zadržavaju manje radnih mjesta. Recesija se produbljuje i hitnost da se nešto poduzme glede naše gospodarske krize sve je veća".

Analitičari kažu da je ukupni domaći proizvod smanjen zbog toga što su zabrinuti potrošači smanjili potrošnju, a kompanije ukinule brojna radna mjesta i ulaganja. Inače riječ je o najlošijim ekonomskim rezultatima u posljednjih 25 godina.

U međuvremenu, predsjednik Barack Obama danas je u Bijeloj kući objavio osnivanje radne skupine koja će biti usredotočena na američku srednju klasu i potpisao je izvršnu uredbu kojom se poništavaju neke mjerekoje je uvela administracija predsjednika Busha. Američki predsjednik je objavio da će se na čelu te skupine nalaziti dopredsjednik Joseph Biden. On je dodao da siromašni Amerikanci neće biti zaboravljeni i da njegova administracija želi osigurati dai oni imaju koristi od prosperiteta Amerike, ako su spremni na tome raditi.

Dopredsjednik Biden je izjavio da uspostava ove radne skupine šalje jasan signal Amerikancima koji naporno rade da je vlada na njihovoj strani. Dodao je da je mnogo godina Bijela kuća propuštala da srednju klasu stavi u prvi plan politike.Predsjednik Obama je potpisao tri izvršne uredbe za koje je rekao da su usmjerene na pružanje pomoći radnicima i radničkim sindikatima koji zastupaju njihove interese. Dodao je kako na sindikate ne gleda kao na dio problema, već kao na dio rješenja za te probleme.

XS
SM
MD
LG