Linkovi

U 2009. globalno gospodarstvo vjerojatno manje za preko 1 posto


Institut za međunarodne financije, udruga najvećih svjetskih banaka, objavio je u utorak da će sve dublja globalna recesija najvjerojatnije rezultirati smanjenjem globalne ekonomije za više od jedan posto u 2009. godini.

Dugogodišnji predsjednik Citibanka, William Rhodes, kaže da je ovo najdublja recesija od drugog svjetskog rata. Ovaj institut, kome je gospodin Rhodes podpredsjedatelj, predviđa smanjenje svjetske ekonomije za 1,1 posto u ovoj godini.Ovo predstavlja značajno smanjenje u odnosu na rast od 2 posto u 2008, te porast od 3,5 posto u 2007. godini.Ekonomisti često navode da - stoga jer globalni porast uključuje i ekonomije u razvoju, kao i bogatije, starije ekonomije - ukupni ekonomski rast manji od tri posto predstavlja recesiju.

Phil Suttle, jedan je od vodećih ekonomista pri ovom Institutu i glavni autor ove studije. "Globalno slabljenje rasta koje očekujemo u sljedećih 12 do 18 mjeseci bit će vrlo teško". Prije samo mjesec dana, Suttle i njegov tim predviđali su nešto manji pad rasta u 2009. – manje od 0,5 posto.Ovaj institut navodi da će se tri najveće svjetske ekonomije - Sjedinjene Države, 15 država euro zone, te Japan, smanjiti za 2,1 posto ove godine, što je skoro dvostruko više nego se predviđalo prije samo mjesec dana. Predviđa se, također, da će ekonomski rast u Kini, koja je u proteklih nekoliko godina bila najbrže rastuća svjetska ekonomija, pasti na samo 6,5 posto.

Suttle kaže da će najteže pogođene biti Rusija, te bivše komunističke države istočne Europe.Od ovih zemalja najviše ga brine Ukrajina, za čiju se ekonomiju očekuje da će pretrpjeti pad od čak 12 posto ove godine. "Znamo da je Ukrajina u vrlo teškoj situaciji.To je očigledno iz vijesti koje vidimo skoro svakog dana, i spora sa Gazpromom.No, njihova ekonomija je posrnula, i njihov financijski sektor je u vrlo teškoj poziciji.IMF provodi program pomoći Ukraijini, no nismo sigurni da će taj program i uspjeti".

Međunarodni monetarni fond nedavno je odvojio preko 16 milijardi dolara za Ukrajinu. Institut takodjer navodi da će usljed financijske krize koja traje već 17 mjeseci, te značajnog pada bankovnih zajmova, dotok kapitala u zemlje u razvoju ove godine pasti na 165 milijardi dolara.To je značajan pad u odnosu na 466 milijardi u 2008., te na 929 milijardi u 2007. godini.Zemlje u razvoju ovise o stranim ulaganjima i dotoku kapitala iz drugih država za investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Kreditna kriza koja je počela u Sjedinjenim Državama u 2007. godini prerasla je u financijsku krizu prošle godine, te u ekonomsku krizu u 2009. godini.

XS
SM
MD
LG