Linkovi

Izraelski, arapski i britanski novinari o sukobu u Gazi


Judith Latam razgovarala je s izraelskim, arapskim i britanskim novinarima koje je pitala kakve opasnosti donosi rat u Gazi.

Izrael je pokrenuo kampanju zračnih udara na Pojas Gaze 27. prosinca, a nakon toga, 3. siječnja, uslijedila je i kopnena invazija. Izrael tvrdi da mu je cilj nanijeti težak udar Hamasu kako bi se ograničili njegovi raketni napadi na jug Izraela.

Izraelski novinar Nathan Guttman iz lista Jewish Daily Forward uvjeren je kako cilj Izraela nije zbacivanje Hamasove vlasti u Pojasu Gaze: "Izraelski dužnosnici jasno su dali do znanja da cilj odnosno razlog napada nije promjena političke realnosti na terenu već značajno slabljenje Hamasa i ograničavanje njegovih sposobnosti za raketne napade na Izrael. Sada je jasno da se raketni napadi ne mogu u potpunosti zaustaviti, ali postoji potreba da se učini što god je moguće kako bi se ograničilo Hamasove napade."

Arapska novinarka Nadia Bilbassy kaže da je većina Arapa uvjerena da su izraelski ciljevi politički: "Izrael kaže da želi zaustaviti raketne napade iz Pojasa Gaze no mislim da je njihov konačni cilj razbijanje Hamasa kao organizacije kako više ne bi bio funkcionalan i kako bi mogli predati Pojas Gaze palestinskim vlastima. Pomislili biste da su Izraelci naučili lekciju iz rata 2006. s Hezbollahom te kad su izvršili invaziju Libanona 1986. godine kako bi se obračunali s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom. Oni vjeruju da se s ovim organizacijama mogu nositi vojnim putem. No vjerujem da je to nerealistično te da se to neće dogoditi."

Britanski novinar Ian Williams - koji izvještava iz Ujedinjenih naroda - vjeruje da će se izraelska ofenziva u konačnici pokazati kontraproduktivnom: "Ako su Izraelci ozbiljni u nakani uništenja Hamasa onda će se s tim morati vječno nositi jer neće uspjeti. Svaka granata koja pogodi pogrešno mjesto i pobije civile stvara nove sljedbenike Hamasa. Ako izraelska vlada želi pokazati u razdoblju pred izraelske izbore - da su militantniji nego Benjamin Netanyahu onda će nanijeti štetu svom cilju. Oni nisu uništili Hezbollah, a neće ni Hamas."

Brojni regionalni analitičari vrijeme invazije na Gazu povezuju s održavanjem izbora u Izraelu gdje su glavni kandidati ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni iz stranke Kadima, ministar obrane Ehud Barack iz Laburističke stranke te bivši premijer Benjamin Netanjahu iz Likuda. Nathan Guttman odbacuje takvu sugestiju dok Nadia Bilbassy vjeruje da je vrijeme početka izraelske kampanje na Pojasa Gaze bilo odlično odmjereno u odnosu na zbivanja na američkoj političkoj sceni te skori početak predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Britanski novinar Ian Williams kaže da su dužnosnici Ujedinjenih naroda zbunjeni zašto Sjedinjene Države ne vrše veći pritisak na Izrael kako bi se uspostavilo primirje: "To uzrokuje ogorčenje. Glavni tajnik Ban Ki-moon započeo je svoj mandat kao nevjerojatno proizraelski nastrojen. Međutim, nakon izraelska nepopustljivosti u dostavljanju zaliha agencijama Ujedinjenih naroda koje djeluju u Pojasu Gaze on stalno koristi snažniju retoriku oko onoga što Izrael radi."

U međuvremenu, glavni tajnik Ujedinjenih naroda objavio je da će putovati u Izrael, na palestinske teritorije i druge glavne gradove u regiji kako bi se založio za diplomatske napore u okončavanju borbi. Hamas tvrdi da će razmotriti primirje ukoliko Izrael okonča svoju ofenzivu na Gazu dok Izrael navodi da će nastaviti kampanju sve dok ne prestanu Hamasovi raketni napadi na jugu Izraela.

XS
SM
MD
LG