Linkovi

Vijeće sigurnosti, uz suzdržanost SAD, usvojilo obvezujuću rezoluciju o prekidu vatre između Izraela i militanata Hamasa u Gazi


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države su se suzdržale od glasanja, ali je preostalih 14 članica Vijeća kasno sinoć usvojilo ovu obvezujuću rezoluciju.

Rezolucija poziva na puno poštivanje i trajnost prekida vatre koji bi doveo do punog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze, a traži i od Hamasa potpuni prekid raketiranja Izraela.

Objava Vijeća sigurnosti poziva i na neometanu distribuciju humanitarne pomoći u Gazi, a od zemalja članica svjetske organizacije traži se pomoć u jamčenju održivog prekida vatre, uključujući i sprečavanje Hamasovog krijumčarenja oružja kako bi se osiguralo ponovno otvaranje graničnih prijelaza u Gazi.

Jučer je, inače, humanitarna agencija Ujedinjenih naroda obustavila operacije u Gazi zbog – kako je to nazvala – opasnosti koju po njezin rad predstavlja izraelska vojska.

XS
SM
MD
LG