Linkovi

Izrael nastavlja operacije u Gazi


Najmanje 20 Palestinaca poginulo je u pojasu Gaze dok izraelske postrojbe prodiru dublje u grad Gazu 16-tog dana kampanje protiv militantne palestinske organizacije Hamas. Palestinski liječnici tvrde da su mnogi stradali civili no zbog izraelske blokade pristupa medija Gazi ove je navode teško potvrditi iz neovisnih izvora.

U današnjim udarima ranjena su dva egipatska policajca te dvoje male djece u blizini graničnog prijelaza između Egipta i pojasa Gaze. Rafah je jedini službeni granični prijelaz no pripadnici Hamasa, ali i civili, koriste se mrežom tunela kako bi prokrijumčarili raznu robu uključujući oružje.

U dosadašnjoj izraelskoj kampanji na pojas Gaze poginulo je oko 850 Palestinaca, a procjenjuje se da su polovina od tog broja civili. Na izraelskoj strani poginulo je 13 Izraelaca od čega deset vojnika.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je nakon današnjeg sastanka izraelskog kabineta da oružane snage ispunjavaju svoje ciljeve, ali da će nastaviti ofenzivu protiv Hamasa sve dok ne prestanu napadi raketni napadi na jug Izraela. Izraelska vojska jučer je upozorila građane pojasa Gaze da namjerava intenzivirati ofenzivu protiv militantne organizacije Hamas.

Čelnik te organizacije koji se nalazi u izgnanstvu u Damasku u Siriji optužio je Izrael za holokaust u pojasu Gaze. Prema njegovim riječima, izraelska ofenziva uklonila je mogućnost trajnog mira između Izraela i arapskog svijeta.

XS
SM
MD
LG